Du kan skapa nya vänner även i coronatider

Just nu väntar över 500 nya svenskar på att lära känna en kompis som är etablerad.

Debatt 4 maj 2020 15:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Precis som resten av samhället påverkas integrationen av coronaviruset.

En nyckel för att komma in i samhället är att lära sig svenska. Många av de skolor som anordnar SFI (Svenska för invandrare) i Västerbotten har övergått till studier på distans. Det har inneburit att många nya svenskar förlorat sin viktigaste sociala interaktion och möjligheten att öva svenska i vardagen.

Vi i den ideella föreningen Kompis Sverige, som skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, har därför lanserat initiativet Språkkompis Online för att integrationen inte ska stanna av.

De senaste åren har människor från många andra länder kommit till Västerbotten. De försöker bli en del av det svenska samhället, något vi vet kan vara en utmaning.

Men vi vet också att vi alla, både etablerade och nya svenskar, kan bidra till att göra det möjligt.

Vi är många som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och minimerar våra sociala kontakter. Det är viktigt att vi tar vårt ansvar för att minska smittspridningen i samhället.

Samtidigt känner sig många isolerade i denna nya tillvaro.

Vi vet hur viktig den mänskliga kontakten är oavsett social bakgrund. Det gör så mycket för människor att träffa personer med andra erfarenheter, men ändå sker det sällan i vardagen.

För att minska isoleringen, ge möjligheter till utbyte av kunskap och erfarenheter och för att skapa fler möjligheter för nya västerbottningar att bättra på sin svenska har vi nu lanserat det kostnadsfria Språkkompis Online.

Du som är intresserad av att bli en språkkompis online kan fylla i ett formulär på vår hemsida. Du får bland annat uppge om du är nyanländ eller etablerad, hur gammal du är och vilka digitala appar eller tjänster du kan ha kontakt genom. Vi matchar sedan ihop dig med någon för ett videosamtal.

Just nu väntar över 500 nya svenskar på att lära känna en kompis som är etablerad, och situationen ser likadan ut hos andra organisationer. Du som är etablerad i samhället och talar flytande svenska kan på ett enkelt sätt bryta din egen och andras isolering och samtidigt bidra till integrationen i Västerbotten.

Mycket tyder på att vi kommer att behöva begränsa våra sociala kontakter för en lång tid framöver. Då kommer det att behövas plattformar som gör det enkelt för oss att mötas digitalt.

Och du kan skapa nya kompisar digitalt även i coronatider – kanske blir det en vän för livet.


Ämnen du kan följa
coronaviruset

Beskedet: Grand Prix ställs in • ”Skittråkigt”

Trängsel på ambulansbussen mellan Skellefteå och Umeå • Resenär: ”Kändes fruktansvärt med tanke på alla sjuka personer”

Hög personalfrånvaro i förskolan – enheter kan behöva stängas: ”Finns en oro”

Tufft inom äldreomsorgen – rött läge på ett boende • Fler frånvarande än någonsin under pandemin: ”Får prioritera det viktigaste”

Expert: ”Utgå från att förkylningen är omikron” • Tveksam till fortsatta breda tester – men alla håller inte med

Visa fler
Läs mer!

Gustav Juntti: Integrationspolitiken kan lyfta Liberalerna i valet

De har manifesterat i ett halvår för afghanska flyktingars rätt att få stanna – tänker inte ge sig: ”Vi börjar väl med ett halvår till”

De vill bryta segregationen: ”Visionen är att utanförskap ska bytas ut mot innanförskap”

Debatt: Det behövs en liberal norrländsk integrationspolitik

Mikael Bengtsson: För liberaler är skolan alltid en bra utgångspunkt

Visa fler