”Vi har tagit höjd för fler patienter i Skellefteå”

Lovisa, Anna och Johanna vårdar covid-19-patienter i Skellefteå: ”Känns tryggt att vi kan ge den vård som behövs”

Lovisa Hägg och Anna Forsfjäll visar skyddsutrustningen som ska på inför varje patientkontakt. De säger att störst smittorisk uppstår när utrustningen ska tas av.

Lovisa Hägg och Anna Forsfjäll visar skyddsutrustningen som ska på inför varje patientkontakt. De säger att störst smittorisk uppstår när utrustningen ska tas av.

Foto: Karin Israelsson

Nyheter2020-05-12 06:15

Det var tidigare strokeenhet. Nu vårdas covid-patienter på medicin-geriatriken vid Skellefteå lasarett. Den 7 maj var fem patienter i olika åldrar inlagda. 

I styrkan som vårdar patienterna, dygnet runt, ingår st-läkaren Lovisa Hägg, överläkaren Anna Forsfjäll och sjuksköterskan Johanna Fahlgren. Vårt möte sker utanför covid-avdelningen på grund av smittorisk och besöksförbud. 

– Jag minns den första patienten. Det var i slutet av mars, säger Lovisa Hägg och Johanna Fahlgren fortsätter: 

– Det var då vi gjorde om på avdelningen. Det är samma arbetsplats, samma arbetskamrater men det blev en stor omställning och det är klart att alla var oroliga. Vi hade ingen aning om vad som väntade. 

Avdelningen är uppbemannad med tanke på vårdtyngd, säkerhetsrutiner och smittorisk. 

Lovisa Hägg har tjänstgjort som st-läkare i internmedicin sedan 2014 och säger att det i början av pandemin fanns många frågetecken som efterhand rätades ut, samtidigt som nya dyker upp hela tiden. 

– Nu vet vi mer men långtifrån allt om viruset och som läkare är det en stor utmaning att hela tiden hålla sig uppdaterad och följa riktlinjerna, säger hon och hennes kollegor nickar instämmande. 

Arbetsgruppen är oerhört tajt och stöttande och de håller humöret uppe. Alla täcker upp för varandra. 

– Vi har blivit oerhört duktiga på att planera och förbereder varje patientbesök noggrannt, säger Johanna Fahlgren, som har tio års erfarenhet som sjuksköterska. 

All skyddsutrustning finns inne på avdelningen: Långärmad rock, handskar, munskydd och visir. Innan någon medarbetare går in i en patientsal tas skyddsutrustningen på. Innan patentens sal lämnas tas den av i en viss, bestämd ordning och händerna spritas mellan varje moment. 

Detaljerade instruktioner kring proceduren finns uppsatt på väggarna. Alla skyddskläder kastas i vanliga sopor och stickande eller blöta sopor läggs i speciella behållare. 

– Vi kan ta på och av skyddsutrustning upp till 20 gånger varje arbetspass och blöta sopor kan till exempel vara om en patient hostat upp slem som vi torkat bort, förklarar Johanna Fahlgren. 

Anna Forsfjäll har arbetat som överläkare sedan 2017 och understryker vikten av skyddsutrustning, men anser att det är en krävande del i vården av covid-patienter: 

– Vi kan inte vara nära patienten eller stötta anhöriga på samma sätt som tidigare. Det är ju besöksförbud. 

Trots det, tycker hon det känns tryggt att de kan ge den vård som behövs i nuläget. 

Lovisa Hägg nickar och fortsätter: 

– Jag tänker på läkareden, stundom bota, ofta lindra, alltid trösta. Att vi inte kan vara nära patienten eller anhöriga är en av de allra största utmaningarna. 

Det de menar med bristen på närhet handlar om att inte kunna ge en kram, en klapp på axeln eller hålla en hand – hud mot hud på grund av smittorisken. All nära kontakt med patienterna sker med full skyddsutrustning. 

På avdelningen har antalet vårdplatser utökats från 16 till 21 – och det finns utrymme till ytterligare utökning. 

– Vi har tagit höjd för fler patienter, säger Lovisa Hägg. 

Något som också påverkar är lokalernas utformning som inte är optimal. 

– På det här sjukhuset har vi för få enkelsalar och alla har inte toalett. Det är en jätteutmaning för att hantera smittan, säger Anna Forsfjäll. 

Johanna tillägger att vissa salar också saknar fönster i dörren. Något de skulle önska för att kunna titta till patienten utan att behöva gå in i salen. 

Hur länge orkar ni? 

– Vi har pratat om det och vårdbelastningen är en sak, men nya rutiner och logistik påverkar också, säger Anna Forsfjäll och Lovisa Hägg tillägger: 

– Vi tar en dag i taget, det går inte göra annat. Men coronapandemin är det mest utmanande vi har varit med om. 

Kan något gott komma ur det här? 

– Att vi är bättre förberedda när nästa pandemi kommer och sedan hoppas vi att folk ska tänka sig för lite mer, rent generellt, och inte ta med barn som är förkylda eller sjuka till äldre personer, säger Lovisa Hägg. 

Vi har kommit fram till avdelningen. På dörren sitter en stor röd skylt om besöksförbud. Vi stannar till utanför. Trion ska strax gå in för att fortsätta sitt arbete, men vill också passa på att lämna en uppmaning till alla:  

– Man ska hålla sig till officiella kanaler som Folkhälsomyndigheten eller Smittskyddet när man söker information om corona-viruset och man ska söka aktivt eftersom riktlinjer och råd kan förändras väldigt snabbt, säger Lovisa Hägg. 

Covid-vård i Skellefteå

I nuläget finns beredskap för att vårda cirka 35 covid-patienter vid Skellefteå lasarett. 

På sjukhusets covid-avdelning (medicin-geriatrin) tjänstgör totalt 45 medarbetare med olika professioner. 

Intensivvårdsavdelningen vid Skellefteå lasarett vårdar också covid-patienter. I teamet kring den vården ingår bland andra narkos- och medicinläkare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!