Då börjar vaccineringen i Skellefteå

Imorgon sätter vaccineringen av covid-19 igång i Umeå. ”Vi förväntas börja vaccinera i Skellefteå torsdag och fredag nästa vecka”, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten.

Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten.

Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten.

Foto: VK

Nyheter2020-12-28 18:00

Ejja Häman-Aktell, vård- och omsorgschef på Skellefteå kommun, glädjer sig åt att vaccinationen snart kan sätta igång.

– Vi längtar efter att få påbörja vaccinationen av våra äldre och sköra, samt personalen, för att kunna bedriva en säker vård. Det blir lite som en julklapp för oss, säger vård- och omsorgschefen.

Hon berättar att planen är att vård- och omsorgsboendena Brogården och Tor ska vara först ut.

– Vi riggar för 15 000 doser. Det betyder att 7 500 personer ska vaccineras till att börja med. Man behöver ta två doser av vaccinet.

Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten, berättar att man kommer att börja med Pfizers vaccin i Västerbotten.

Vad är det för skillnad på Pfizers vaccin och andra vaccintillverkares?

– Den skillnaden jag känner till är att det är lite annorlunda handhavande. Pfizer behöver förvaras i minus 70 grader, säger Ronny Lestander.

Hur har det gått i Umeå med de första doserna som anlände i helgen?

– Logistiken har gått bra. Vi väntade en dag extra för att personalen skulle vara på plats. Nu ligger vaccinet i kylskåp och under tisdagen sätter vi igång med vaccineringen i Umeå. Först ut är boende på Dragonens vård- och omsorgsboende, sedan står Tegs vård- och omsorgsboende näst på tur.

Är ni helt klara med vaccinplanen i Västerbotten?

– Ja så långt det är möjligt. 1950 doser i veckan kommer att levereras till regionen. Hälften av doserna kommer då att sparas för att kunna ge den andra dosen, som tidigast ska ges 21 dagar efter den första.

Andra regioner har redan gått ut med hur många doser som går till varje kommun i de första leveranserna, har ni bestämt det?

– Vi håller på att samtala med de lokala boendena om hur många de behöver och har möjlighet att ta emot. Antal doser per kommun kommer att fastställas de närmaste dagarna.

När det är dags för allmänheten att vaccinera sig, är det bestämt vilken plats de kommer göra det på?

– Vi tror att allmänheten kommer kunna vaccinera sig i mars och det kommer att ske på hälsocentralen. Man kommer kunna boka tid via 1177.

Kan du säga något om hur vaccinet anländer och fördelas rent logistiskt? Hur transporteras det, kommer det direkt till hälsocentraler eller hur går det till?

– Vaccinet kommer fryst i -70 grader till Umeå. Sedan man tagit det ur frysen håller det i fem dagar. Vi kommer ha leveransdagar på tisdagar och sedan delas det ut utifrån hur kommunerna kan administrera det.

Många tillhör riskgrupper. Finns någon prioriteringslista över vilka som går först eller kan alla ställa sig i kö när boenden och hemtjänst har vaccinerats?

– Folkhälsomyndigheten har en prioriteringslista där man fastställt prio 1-grupper och prio 2-grupper. Just nu arbetar man med att ta fram prio 3- och prio 4-grupper. De mest prioriterade är personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre. Personal som möter särskilt sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvårds samt övrig omsorg och vuxna som bor tillsammans med personer som har hemtjänst. Det kan ju finnas personer som är 70 år eller äldre och sjukare än personer som har hemtjänst, men personer med hemtjänst prioriteras ändå före på grund av att smittorisken är större för dem då de har många olika kontakter.

När det är dags för personer i allmänheten som inte tillhör en riskgrupp att kallas, kommer ni ha någon kampanj eller liknande för att få folk att ta vaccinet?

– Vi kommer att marknadsföra det och berätta så mycket vi vet om vaccinet för att skapa trygghet. 1177 har fått ett stort informationsuppdrag att informera om vaccinet och vi kommer att informera genom pressmeddelanden och via våra sociala medier. 

Ska allergiker tänka på någonting?

– Om man reagerat på vaccin tidigare eller om man är gravid så ska man rådgöra med läkare före man tar det. 

Ska man vaccinera sig även om man har antikroppar?

– Ja alla kommer att erbjudas vaccin och att ta vaccinet trots att man redan har antikroppar är inte farligt, utan stärker bara immunförsvaret ytterligare.
Finns det krav att personal inom vård och omsorg vaccinerar sig?

– Nej vaccin är alltid frivilligt.
Det finns många konspirationsteorier och motståndare till vaccinet. Hur motverkar ni det?

– Vi har upprättat kontakt med polisen ifall det skulle uppstå hot eller våld i samband med vaccinationen.

Om covid-19 vaccinet

  Vård- och omsorgsboendena Brogården och Tor är tänkta att vara först ut.

  I Västerbotten kommer man börja att vaccinera med Pfizers vaccin.

  Vaccinationen sker med två doser, den andra dosen ska ges tidigast 21 dagar efter den första.

  Man tror att allmänheten kommer kunna börja vaccineras i mars.

  Man siktar på att börja vaccinera i Skellefteå och Lycksele den 7 januari 2021.

  Om man reagerat på vaccin tidigare eller är gravid så ska man rådgöra med läkare före vaccinering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!