Bland örter, blommor och pratglada papegojor

Med sina talande papegojor har Ulrika Berglund flyttat ut till sin sommarstuga som ligger i ett skogsbryn i norra Ragvaldsträsk.

Nyheter 31 maj 2020 17:00

Då Ulrika öppnar dörren till det faluröda huset som är från mitten av 1800-talet, så hörs någon ropa.

– Hallå, hallå! 

I ett av hörnen i det stora lantköket finns en stor hög bur. Där sitter Benjamin, en grå jako och hans färgglada kompis Loppan, som är en morhuvad papegoja. De tittar nyfiket på Ulrika då hon går fram och säger.

– Jaha, här sitter ni i arresten. 

Hon öppnar luckorna på buren och papegojorna är inte sena att kliva ut för att sätta sig på Ulrikas axlar. 

– Det har varit så mycket jobb och renoveringar med huset men nästa projekt blir att bygga en utebur så att de kan vara med mig på altanen. De gillar att vara ute i solen och lyssna på omgivningen. Det kan ju komma en igelkott eller en älg som de kan titta på.

Papegojorna flyger iväg och slår sig ner på ett bord där Ulrika har lagt ut frön och några bitar banan. Från radion spelas låten ”Go Johnny go”. Plötsligt visslar Loppan till och Benjamin börjar lyfta på fötterna, gunga fram och tillbaka och digga i takt till musiken.

– Det här är gott, ropar Benjamin och tar upp en bit banan till näbben.

undefined
12-åriga Loppan och Benjamin frossar på fröer. Gott sa Benjamin och Loppan visslade glatt.

Till vardags jobbar Ulrika som mekaniker. På fritiden kör hon gärna sin motorcykel och under sommarsäsongen blir det mycket tid i skogen där hon plockar bär, svamp, granskott, rötter och annat smått och gott.

– Jag gör tvål, salvor, lypsyl och olika örtteer. Det finns så mycket i naturen som kan användas och som både är nyttigt och hälsosamt. 

Solen skiner, himlen är blå och gräset grönskar. Snart står trädgården i full blom. På tomten finns hallonbuskar, vinbär och rabarber. Alldeles nedanför bron till huset har Ulrika några trälådor där hon odlat kryddor, örter och olika blommor. Intill köksfönstret står ett äppelträd och pryder sin plats.

– Det är praktiskt. Det är bara att öppna fönstret och plocka in några äpplen till frukost. Det gillar både Benjamin och Loppan. Blåbär är en annan favorit, fortsätter Ulrika och berättar att Benjamin brukar ropa:

– Hallå där, köp blåbär!

Sedan fem år tillbaka har Ulrika tillbringat större delen av somrarna i sin stuga där hon har flera olika projekt på gång.

– Det ska byggas och målas och trädgården ska också hinnas med. Som tur är så blir det många ljusa sommarnätter framöver. Då ropar väl Benjamin:

– Släck lampan! Nu ska vi sova!

– Med dessa pratsamma vänner får man aldrig tråkigt, skrattar Ulrika.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Läs mer!

Så bekämpar Skellefteå kommun tromsöloka • Arten innehåller frätande växtsaft: ”Hotar den biologiska mångfalden”

Så bekämpar Skellefteå kommun tromsöloka • Arten innehåller frätande växtsaft: ”Hotar den biologiska mångfalden”

Kritiken: ”Kommunen måste satsa på gräsrotskulturen” • Tycker att lokala musiker exkluderas från Sara kulturhus

Kritiken: ”Kommunen måste satsa på gräsrotskulturen” • Tycker att lokala musiker exkluderas från Sara kulturhus
Visa fler
Ämnen du kan följa