Det var för ett par dagar sedan som Norran kunde berätta om planen att införa åldersblandade årskurser på Ursviksskolan. De årskurser som skulle beröras var 3-5. Men nu är läget ett annat.
– Många vårdnadshavare reagerade väldigt starkt och nu har alltså skolans rektor beslutat att se över organisationen igen. Det handlar också om att tiden för förankring till vårdnadshavare och föräldrar var för kort, säger Anne Rönnberg, avdelningschef för grundskolan, Skellefteå kommun.
Det kommer också att arrangeras en träff med skolrådet vid Ursviksskolan, där frågan om hur årskurserna ska se ut ska diskuteras, som föräldrarna har krävt.
– De har också bett att få sända det mötet via webben så att alla som vill ska kunna ta del av det, säger Anne Rönnberg.
En del av bakgrunden till rektorns beslut, som nu alltså kommer att diskuteras vidare, handlar om att antalet barn i respektive årskurs inte lämpar sig för att göra hela klasser av. Antingen är det för många barn för att göra en klass, eller för få för att dela i två klasser. Ekonomin är också en anledning, där omorganisationen handlar om att få en långsiktig lösning. Även skolornas utformning inverkar.
– Många klassrum på våra skolor är anpassade för cirka 30 elever och beslutet att blanda årskurser hade inneburit att det skulle bli fyra klasser med 24 elever i varje klass, säger Anne Rönnberg och fortsätter:
– Jag har fullt förtroende för rektorn och jag tycker det är ett bra beslut att se över organisationen igen, eftersom det känns viktigt att fortsätta diskussionerna.
Hon tycker också det är på sin plats att reda ut begreppen kring vem/vilka som tar beslut i olika frågor kring skolor och säger att det är rektorn vid varje enskild skola som, enligt skollagen, tar beslut om hur organisationen inne på skolan ska se ut, ingen annan.
Om det handlar om att exempelvis flytta elever från en skola till en annan så är det politiker i för- och grundskolenämnden som beslutar. I de fall det handlar om en skolnedläggning så ska det beslutet tas av kommunfullmäktige.
Anne Rönnberg säger också att det tidigare har varit åldersblandade årskurser vid exempelvis Ursviksskolan, men understryker att det inte finns någon plan att införa det på skolor.
– Men vi tittar hela tiden på olika lösningar och ingenting är omöjligt.