Bäckgården är ett särskilt boende som erbjuder heldygnsomsorg i egen lägenhet. Här bor idag tio personer, varav det stora flertalet är dementa och behöver mycket vård.
Men enligt personalen är arbetsbelastningen så hög att de har svårt att klara uppdraget. Något som går ut över både anställda och boende.
De vittnar om hur gamla och sjuka blir oroliga när de tvingas lämna dem för att hjälpa någon annan. Och om en ständig känsla av stress och otillräcklighet som gör att personal är på väg in i väggen.
– Det är fler och fler som känner att de inte orkar. Ska man behöva ha ont i magen när man kliver in genom dörren? undrar Britt-Marie Lundberg, och får medhåll av Joanne Fraser:
– Hur många har inte offrat sin rast? Man har inte mage att lämna sin arbetskamrat ensam med tio som ska äta.
Så har det dock inte alltid varit. Joanne Fraser berättar att hon märkt en stor skillnad bara sedan hon började för tre år sedan.
– Då spelade vi bingo på fredagarna, läste en snutt varje dag och hade sittgympa och spelade Fia, säger hon.
Enligt personalen är det stora problemet att bemanningen inte har hängt med i takt med att vårdtyngden har ökat. De berättar att det är kännbart hela tiden, men värst under kvällar och helger.
På kvällen är det två som jobbar, varav en är ute i hemtjänsten i ungefär en timme. Om det då blir oroligt bland de boende så märks det även på natten.
– De sover inte när det har varit oroligt, säger Maria Björkman, som jobbar natt och dessutom är skyddsombud.
Vad säger då cheferna? Ja, känslan är att de inte lyssnar. Svaret de fått är att se över scheman och arbetstider men det löser inte problemen, menar personalen.
De tycker att cheferna borde jobba en längre tid på golvet för att verkligen förstå hur det är.
– Tillit och samarbete ska fungera mellan båda parter. Det ska inte vara krav från den ena till den andra, säger Joanne Fraser.
Nu har personalen, via de tre skyddsombuden, skrivit till Arbetsmiljöverket och begärt att myndigheten ska utfärda ett föreläggande eller ett förbud.
I skrivelsen framhåller de bland annat att det blir en otrygg vård, att fallrisken ökar dramatiskt och att mediciner blir bortglömda när arbetssituationen är som den är.
Vad vill ni att Arbetsmiljöverket ska göra?
– Utvärdera och lyssna. Vi vill att de ska få kommunen att lyssna till oss som vet hur det är, säger Maria Björkman.
Eva Bergström, verksamhetschef för omsorgen på Norsjö kommun, pekar på att alla boende ska ha en genomförandeplan där det framgår hur, på vilket sätt och när insatserna ska utföras. Planerna är avgörande för att kunna bedöma vårdbehovet på boendet och det åligger kontaktpersonerna att se till att de finns och är aktuella.
– Som jag förstår det så följs inte den rutinen fullt ut. Konsekvensen blir då att personalen gör olika eftersom planer saknas. När genomförandeplaner finns för alla boende blir det lättare för personalen att planera sitt arbete och alla i personalgruppen vet hur insatserna ska utföras.
Personalen skriver bland annat att fallrisken ökar dramatiskt och att mediciner blir bortglömda, är inte det allvarligt?
– Vi har rutiner för att rapportera både medicin- och fallavvikelser, men jag har inte fått in statistik som styrker att de har ökat. Om vi upptäcker att avvikelser ökar i antal vidtas åtgärder.
Vad gäller personalens känsla av otillräcklighet oro för att gå in i väggen uppger Eva Bergström att det i olika forum hålls återkommande träffar kring psykisk hälsa och skyddsfrågor.
– Jag upplever att denna arbetsgrupp vill så väl men hamnar i situationer där de utför långt mer än behovet.
De upplever också att cheferna inte lyssnar när de framför sina synpunkter, vad tänker du om det?
– Vi har en väldigt engagerad enhetschef som gärna vill att personalen själva när de känner denna otillräcklighet kommer med idéer och förslag på hur arbetet ska struktureras upp och det känns väldigt tråkigt att höra att den här personalgruppen inte upplever att de blir lyssnade på.
Vad händer nu, vad kommer ni att göra från kommunens sida?
– Eftersom anmälan var lämnad direkt till Arbetsmiljöverket utan att passera närmaste chef kommer enhetschefen till att börja med bjuda in arbetsplatsens skyddsombud till en träff nu under denna vecka för att sätta sig in i deras begäran till Arbetsmiljöverket.