35 nya poliser till Västerbotten

Vi är mitt inne i den största utbyggnaden av Polismyndigheten någonsin. 2024 ska Sverige ha 10 000 fler polisanställda.

Sverige 30 november 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige ska vara ett tryggt land för alla.

Det är en grundläggande förutsättning för att vårt samhälle ska hålla ihop.

Det svenska samhället ska vara starkt nog för att kunna skydda människor från allt från vardagsbrott till stöldligor och grov organiserad brottslighet.

För att öka tryggheten krävs att hela samhället kraftsamlar och att staten angriper de kriminella miljöerna från alla håll.

Det kräver ett hårt, tålmodigt och beslutsamt arbete över lång tid inom en lång rad områden i samhället.

Samhället ska vara kompromisslöst mot de kriminella gängen, bryta deras nyrekrytering bland barn och unga och se till att inte en enda krona från välfärden går till organiserad brottslighet.

Den enskilt viktigaste satsningen för att öka tryggheten är fler poliser på gator och torg och fler polisanställda som kan utreda och klara upp brott.

Under alldeles för många år utbildades alldeles för få poliser i Sverige. Trots alarmerande rapporter om växande gängkriminalitet skar den tidigare M-ledda regeringen ner på tillväxten av nya poliser med 90 procent.

Vi socialdemokrater har vänt utvecklingen. Vi är mitt inne i den största utbyggnaden av Polismyndigheten någonsin. 2024 ska Sverige ha 10 000 fler polisanställda.

Vi är nu halvvägs. Sverige har i år fler poliser än någonsin. Samtidigt kommer flera tusen polisstudenter att gå ut i den verksamhet som finns över hela landet de kommande åren.

Under det senaste året har 1 000 nya poliser utexaminerats. Under förra veckan gick närmare 600 nya poliser ut i tjänst för att förstärka polisverksamheten. 35 fler poliser förstärker i år i Västerbotten.

Vi vill önska alla er som påbörjar ert nya arbete välkomna till en stor och viktig uppgift. Ni är efterlängtade och kommer göra skillnad i arbetet med att skapa trygghet i vardagen och bekämpa brottsligheten.

Samtidigt med fler poliser fortsätter arbetet med ny lagstiftning mot de kriminella nätverken, mot stöldligorna och mot våldet i nära relationer.

Bland annat är regeringens 34-punktsprogram det mest omfattande programmet mot gängbrottslighet i modern tid.

Steg för steg, med beslutsamhet och uthållighet, ska vi trycka tillbaka den grova brottsligheten och samtidigt bekämpa brottslighetens orsaker.

Mikael Damberg (S), inrikesminister
Isak From (S), riksdagsledamot (Västerbottens län), distriktsordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Skelleftehamn

Tre män anhållna efter husrannsakan i Skelleftehamn – det misstänks de ha stulit: ”Värt stora summor”

Skellefteå

Halsduksmannen är efterlyst av polisen i Washington DC

Luleå

Död person hittats i Luleå – mordundersökning inledd

Skellefteå

Körde 121 på 80-sträcka i Skellefteå • 10 ytterligare personer bötfällda för andra trafikbrott

Skellefteå

Kokain och stulen moped – ung man inför rätta

Visa fler