1-års jubileum och alternativ valborgs firades

På valborgsmässoafton förra året köpte Celina och Emelie Ahlback Lövångergården. Det firades med grillmeny ute i det fria.

Lövångergården höll en alternativ valborgsmässoafton med uteservering, grillmeny och små eldar. Ägaren Celina Ahlback och chefskocken Cecilia Berglind stod för grillningen.

Lövångergården höll en alternativ valborgsmässoafton med uteservering, grillmeny och små eldar. Ägaren Celina Ahlback och chefskocken Cecilia Berglind stod för grillningen.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-05-01 10:00

I en klarblå himmel och med aftonsolen som spred sitt ljus över kyrkstan så var vädret perfekt. Elden sprakade i oljefatet, marschallerna var tända och doften av nygrillat, spred sig över området. Vid 18-tiden kom de första middagsgästerna.

– Förra året hölls valborgsfirandet med majbrasa på baksidan av restaurangen. Det var nog cirka 300 personer där då. I det läge som nu råder i dessa tider, så kände vi att om vi kan ordna något trevligt som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så gör vi det, säger Emelie och fortsätter.

– Vi håller till utomhus och borden står på avstånd. Vi har satt en maxgräns på 30 personer. I kväll firar vi en kombination av 1-års jubileum och valborgs. Det känns jätteroligt.

Då alla satt sig till bords och maten serverats så tog Celinas lillebror, Emil Ahlback, fram gitarren och sjöng några stämningsfulla låtar. I pausen tog Emil ordet och utbringade en skål för Celina och Emelie innan han tillägnade en låt till paret.

Sedan starten förra året så har det rullat på med bokningar och restaurangen har varit välbesökt. Tills coronaviruset slog till.

– Det är klart att vi är i en känslig bransch. Vi har både konferenser och festligheter på olika högtidsdagar. Alla bröllop har blivit avbokade. Det är tråkigt men läget är som det är och mycket kreativitet föds under kriser, säger Celina och berättar vidare.

– Vi har gratis hemkörning av mat inom Lövånger till äldre och andra som inte kan komma till oss av olika anledningar. Vi har också prenumerationer på matlådor. 

Under tiden som Celina och Emelie pratar på så sitter deras son Nemo, 8 månader, i barnvagnen och lyssnar nyfiket.

– På helgerna kör vi våffelstuga med både traditionella våfflor och våfflor med olika tillbehör. Vi har en del idéer som vi planerar att utveckla inför sommaren. Vi klurar nu på temat: Skapa din egen våffla, säger Emelie glatt.

På innergården brinner fortfarande eldarna och vid ett av borden sitter Gunilla Blomberg och Johan Frisk och ser ut att trivas.

– Det är god mat och tjejerna är så duktiga. Här sitter vi och kan träffa folk, fast på avstånd. Det här är ju ett jättetrevligt alternativ. 

Lövångersborna Cissela Jagekrans och Micael Lindblom har sin lilla ettåriga son Viking med sig.

– Det här är ett jättebra initiativ. Det pusslar ihop gemenskapen i byn på ett säkert sätt.

Lövångersborna Cissela Jagekrans, Micael Lindblom och sonen Viking trivdes i det fina vädret.
Lövångersborna Cissela Jagekrans, Micael Lindblom och sonen Viking trivdes i det fina vädret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!