Norran besökte utgrävningarna i slutet av augusti. Nu är första etappen klar och åtta platser har undersökts. Vid Norrans besök vid Yttervik hittades avslag av kvarts vilket indikerade att där funnits en boplats.
Letar efter fornlämningar längs blivande spåretNu har teamet hittat spår efter en boplats vid södra Innervik, väster om E 4.
– Vi hittade brända ben, inte så mycket men tillräckligt för att säga att det är boplatsspår, säger Olof Östlund från Skellefteå museum, som leder utgrävningarna.
Vilket djur det handlar om kan han inte säga, men mest troligt är det ett mindre däggdjur.
Arkeologer vill veta mer innan Norrbotniabanan byggsAllt handlar om Trafikverket får de pengar de behöver för att fortsätta projektera och de vill förstås få undan de arkeologiska hindren så fort som möjligt.
En jaktstation
Nordost om det fyndet grävde arkeologer 2001 ut ett annat område. Då hittade man kokgropar, keramikfragment, kvartsavslag, flinta, härdar, brända ben av däggdjur och fisk samt bronsdroppar.
Spåren daterades då till yngre bronsålder och vendeltid, cirka 800 före Kristus till 710 efter Kristus.
Det nya området var en udde i det dåtida havet som nådde 25 meter högre än i dag.
– Förmodligen har man varit här återkommande. Det kan ha varit någon sorts jaktstation, säger Olof Östlund.
De har även hittat en lämning från en kvarn i Bureälven – en ränna från 1790-talet.
– Den har visst lagskydd men det blir upp till länsstyrelsen att bestämma vad man ska göra med den.
Ska gräva mer
Nästa steg är att göra förundersökningar på de två platserna där de gjort boplatsfynd.
– Det hänger på om Trafikverket fortsätter som planerat med projektering av banan nu när vi eventuellt får en annan regering. Allt handlar om Trafikverket får de pengar de behöver för att fortsätta projektera och de vill förstås få undan de arkeologiska hindren så fort som möjligt. Vi fortsätter enligt plan fram till jul, säger Olof Östlund.
I år planeras ytterligare en utgrävning – en förundersökning vid Burmoran ett par hundra meter från Harrsjöbacken utanför Bureå som grävdes ut på 1990-talet. Där har arkeologerna tidigare konstaterat att det finns en boplats. De ska nu undersöka hur stor den är och hur lång tid den tar att gräva bort för att ge plats åt järnvägen.
Banan inte hotad av regeringsbyteFör första gången gör de ett test för att se om sökhundar kan hjälpa till att hitta fornlämningar.
– Vi hade ett ekipage här i går som har tränat på att hitta doften av brända ben. De markerade för brända ben på platsen och vi försökte få dem att markera var fornlämningen börjar.
Där kommer arbetet att starta på allvar nästa vecka och pågå till 12 oktober.