Arjeplogs räddningstjänst har svårt att fylla sina jourgrupper

Räddningstjänsten i Arjeplog har länge dragits med rekryteringsbekymmer. Just nu går man några man kort och sätter sitt hopp till en pågående rekrytering som man hoppas ska bära frukt.

6 december 2018 14:19

Arjeplogs räddningstjänst är långt ifrån ensam om att ha svårigheter att fylla sina jourgrupper med deltidsbrandmän. Läget är knepigt på många håll, inte minst i glesbygden där det är vanligt att man pendlar ut från hemkommunen för att jobba borta om veckorna. I dagsläget går man tre man kort, på räddningstjänsten i Arjeplog, men får det ändå att fungera tack vare befintlig personal som tar på sig extra jourveckor.

– Det är vår räddning att våra anställda försökt hjälpas åt och täcka upp så gott det går. Men det är inte heller hållbart eller bra i längden, säger Jonsson, som menar att man bränner personalen i båda ändar.

– Hittills har vi dock inte hamnat i det läget att vi inte kan fylla alla platser, säger räddningschefen Hans-Eric Jonsson.

Ovissa

Men de kommande åren är ovissa. Det är många anställda som börjar närma sig pensionsålder.

– Och många av dem är dessutom arbetsledare med år av erfarenhet. Vi kommer att behöva många nya förmågor inom loppet av bara några år, säger Ulf Lundström.

Eldsjälarna står dock inte i kö och brinner utanför brandstationen för att få komma in och bidra till samhällsnyttan.

– Money talks. Vi hade gärna sett att det kommit mer pengar till kommunerna för att höja lönerna till deltidsbrandmännen. Det är en uppoffring, inte bara för brandmännen, men också för deras familjer att ha jour och finnas där för samhället när samhället behöver dem, säger Jonsson.

Förstatligande av räddningstjänsten?

– Ja, varför inte! Jag kan inte se att det skulle ligga oss till last, snarare tvärtom. Alla brandstationer skulle se likadana ut, och ha samma utrustning. Så är det inte riktigt idag. Det är tufft.

Men helt nattsvart är det inte. Räddningstjänsten har fem potentiella rekryteringar på gång, välbehövligt när några anställda kommer att försvinna tillfälligt under vintern.

– Vi söker både kvinnor och män. Att vara deltidsbrandman är inte avhängt på vilket kön du har. Den här matchostämpeln som funnits över yrket försöker vi tvätta bort, säger Jonsson.

– Är du bara i någorlunda god fysisk form och ligger strax över medel konditionsmässigt ska man klara fystesten, säger Lundström.

Fystestet består av åtta minuter gång på löpband i åtta procents lutning med 24 kilos vikt på ryggen, samt att man ska klara hälsoundersökningen som följer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofie Abrahamsson

Ämnen du kan följa