Viss utflyttning väntad efter skolnedläggningen

Flera elever och hela familjen Gabrielsson flyttar på grund av att skolan stänger. "Även om det är tråkigt är det inte helt oväntat", säger kommunalrådet Isak Utsi (S).

Prognosen visar 22–26 elever vid Hornavanskolan nästa läsår och det sista året väntas 6 elever. (Arkivbild)

Prognosen visar 22–26 elever vid Hornavanskolan nästa läsår och det sista året väntas 6 elever. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2022-03-30 21:00

Två elever har redan lämnat skolan och ytterligare fyra är på väg. Isak Utsi säger att det är tråkigt men siffror de tagit höjd för.

– Det är såklart så att gymnasieskolan kan påverka om man väljer att flytta eller inte på en individ- eller en familjenivå, men vi ser inga tendenser till att det kommer att leda till en generellt sett större utflyttning, säger han.

Han pekar på att denna utveckling är något som går upp och ner över tid.

– Vi har exempelvis sett att vi under det här året som frågan har debatterats har haft en större inflyttning än på flera år.

undefined
"Jag upplever att organisationen har en god bild av hur eleverna resonerar och siffrorna ligger inom det vi varit beredda på", säger Isak Utsi (S), kommunalråd. (Arkivbild)

Under förra året flyttade 126 personer till kommunen och 118 flyttade ut. Flyttnettot låg på +8 personer, men totalt minskade befolkningen med 11 personer. Prognosen låg på -37 personer. Det går åt rätt håll, uppger Utsi, men säger samtidigt att det är för tidigt att dra några slutsatser.

För att möta gymnasiets ökade kostnader höjer man budgeten med cirka två miljoner nästa år.

– Vi har tagit höjd för att elever kan lämna. I takt med att skolan blir mindre samtidigt som fler elever läser i andra kommuner kommer vi att ha en tillfällig kostnadstopp för gymnasiet.

När kan man börja spara på att inte ha en gymnasieskola i egen regi?

– Det är minst en treårig process. Det är därför vi har velat göra det här medan vi har ekonomiska muskler att klara av det. Annars skulle den här resan gå ut över andra verksamheter. Det kostar att ställa om, säger Utsi.

Att befintliga elever väljer att lämna skolan är något som funnits med i kalkylerna hela tiden, enligt utbildningschefen Fredrik Westerlund. Han tycker alltid att det är tråkigt när någon lämnar Arjeplog.

– Men jag har all respekt för att var och en måste söka lyckan där de tror att de hittar den och där de kan förverkliga sig själva på det sätt de finner lämpligt. Man ska se till att gå den utbildning man vill gå, säger han.

undefined
"Det är alltid tråkigt när någon lämnar Arjeplog", säger Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef. (Arkivbild)

I dag läser 61 elever på skolan och till hösten visar prognosen 22–26 elever, beroende på hur många som ska läsa introduktionsprogrammet. Läsåret därpå rör det sig om 6 sistaårselever.

Hur ser du på framtiden?

– Vi har en stor närhet till eleverna och vi för samtal med var och en av dem. Även om det är en dyster prognos så tror jag att den har hög kvalitet. Jag är helt trygg i att personalen är fast beslutade om att ge varenda elev den bästa utbildning de kan få, säger Westerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!