I början av april blev två av Magdalena Rosies kollegor sjuka.
– De blev rejält dåliga och har i efterhand visat sig ha antikroppar. Själv hade jag torrhosta och jobbade hemifrån, men det var inte mer än så, berättar hon.
Den 4 april försvann plötsligt lukt och smak för Magdalena.
– Jag tänker att det var covid-19 jag hade också. Det fanns ju gott om testförare från när och fjärran här i Arjeplog då.
Senare har hon gjort två tester för att se om hon utvecklat antikroppar, men de var båda negativa.
– Det förvånade mig och kändes faktiskt som ett bakslag. Jag kan ju ha det lagrat i mina t-celler, men det vet jag ju inte.
Det har nu gått drygt åtta månader utan att Magdalena fått tillbaka lukt och smak.
– Jag tycker mig känna lite av surt, salt och sötma men när jag äter exempelvis en curry är det bara i doft- och smakminnet det sitter.
Magdalena säger att hon får falla tillbaka på sina minnen.
– Jag åt en lussebulle häromdagen och kände hur god den var. När man inte känner doft eller smak får man ta till minnen och uppleva det man äter på andra sätt, som konsistensen till exempel.
Hon var varit på vårdcentralen och fått utskrivet en nässpray med kortison.
– Men det hjälpte inte och nästa steg är nog en remiss till en lukttränare. Jag har läst lite om det och man ska träna doft tio minuter om dagen, men det är ganska svårt att hitta information. Helst skulle jag bara vilja kunna ta en tablett och så skulle allt vara bra, men så enkelt är det ju tyvärr inte.