Många bilägare i glesbygden tvingas köra långa sträckor för att besikta bilen. I uppropet "Upprop för att återfå lokal bilbesiktning i 7 glesbygdsorter i Norrland" kräver nära 500 bilister nu att få den lokala bilbesiktningen tillbaka. Helen Sterner från Arjeplog är initiativtagare till uppropet.
– Det är omöjligt för folk att sitta och köra på det här sättet. Ur miljöaspekt är det fullständigt förkastligt och med dessa drivmedelspriser är det omöjligt. Det är dåligt för företagen. Ur alla aspekter är det här en dålig situation, säger hon.
Bilbesiktningen i Sverige avreglerades 2010 då statliga AB Svensk Bilprovnings monopol avskaffades. I kölvattnet har många mindre orter tappat sin bilprovning då vinstmarginalerna för verksamheten anses vara för snäva på små orter. Helen Sterner berättar att uppropet syftar till att väcka intresse för frågan om bilbesiktning i glesbygden. Tanken är att sätta press på befattningshavare och åstadkomma en långsiktig lösning på problemet.
– Vi vill väcka en opinion i Sverige för hur det fungerar. Folk som sitter i Stockholm har inget begrepp om vad det innebär att köra 50 mil för att besikta sin bil. Det krävs en insikt för att vi lever väldigt olika liv och att alla ska ha rätt till att få en service. Vi vill ha en smidig och långsiktig lösning som fungerar på de här orterna, året runt.
Helen Sterner startade en Facebookgrupp för att samla berörda människor och väcka opinion. Uppropet har samlat bilägare från Norrbotten ner till Dalarna och riktar in sig på orterna Funäsdalen, Gäddede, Tärnaby, Arjeplog, Överkalix och Karesuando. Sammantaget handlar det om drygt 13 000 fordon som står registrerade på cirka 9 000 boende. Många deltagare känner en frustration över situationen, något Helen Sterner tror är en stark faktor till att uppslutningen till uppropet varit bra.
– Gensvaret har varit bra och det kommer nya medlemmar varje dag. Det är inget nytt att folk är upprörda över det här. Det finns en lång irritation. Det finns en hopplöshet i glesbygden. Folk känner att de blir överkörda vad de än gör. De känner att det inte är meningen att vi ska bo här.
– Det här är politikernas fel. Man kan inte säga att hela Sverige ska leva som slogan om man inte står för det. Vill politikerna lägga ner glesbygden – säg det då. Annars måste vi ha en grundläggande service för att folk ska kunna bo och leva här uppe.