Tvingades plantera 400 träd – tvisten avgörs nästa vecka

Fastighetsägaren som skulle tvingas att plantera 400 träd på sin nyköpta tomt svävar fortfarande i ovisshet om vad som ska hända. Kommunen har godkänt strandskyddsdispens i efterhand, men länsstyrelsen rev upp det på grund av felaktigheter.

Arjeplogs kommun krävde att de 400 plantorna skulle sättas i en jordhög med tio liter jord. Runt varje planta skulle Joen Meier Olsen sätta skydd för att förhindra att andra växter tar över. Ägaren förbjöds att avverka några fler träd utan lov och han skulle även betala 21 000 kronor för handläggningen.

Arjeplogs kommun krävde att de 400 plantorna skulle sättas i en jordhög med tio liter jord. Runt varje planta skulle Joen Meier Olsen sätta skydd för att förhindra att andra växter tar över. Ägaren förbjöds att avverka några fler träd utan lov och han skulle även betala 21 000 kronor för handläggningen.

Foto: Arjeplogs kommun

Arjeplog2024-08-28 05:00

Det var i december 2022 som Arjeplogs kommun beslutade att Joen Meier Olsen från Danmark skulle plantera 400 björkar på sin nyköpta strandtomt. Detta eftersom den tidigare ägaren enligt kommunen olovligen schaktat och avverkat träd på fastigheten innan försäljningen.

Joen Meier Olsen överklagade kommunens föreläggande till länsstyrelsen som i december 2023 upphävde det på grund av ett formaliafel. Arjeplogs kommun hade nämligen förelagt ägaren till fastigheten och inte Joen Meier Olsen specifikt. Efter artikeln i PT hade han en dialog med Arjeplogs kommun där han blev rekommenderad att ansöka om strandskyddsdispens för att eventuellt få godkänt för åtgärderna i efterhand och slippa plantera 400 träd.

undefined
När Joen Meier Olsen från Köpenhamn köpte tomten hade den tidigare ägaren schakat inom strandområdet.

Handläggaren skickade den 25 april sitt förslag där han föreslog att miljö-, bygg- och räddningsnämnden skulle avslå ansökan. På 1960-talet var det visserligen äng på platsen, men handläggaren ansåg inte att den gamla jordbruksmarken skötts om kontinuerligt sedan dess då det vuxit upp träd på flygbilder från 2009 och framåt. Joen Meier Olsen protesterade även mot den slutsatsen.

– Det var jordbruksmark där 1975 när strandskyddslagen infördes och på bilder från år 2000 kan man se att det fortfarande är öppen mark. Det betyder att de träd som den tidigare ägaren har huggit ned inte är så gamla, säger Joen Meier Olsen.

undefined
Antalet björkplantor som skulle planteras hade Arjeplogs kommun bestämt genom att konsultera en leverantör av plantor samt göra en avvägning gentemot uppskattad storlek på ett vuxet träd på den aktuella fastigheten genom analys av ortofotot från 2017.

I maj 2024 beslutade miljö-, bygg- och räddningsnämnden, tvärt emot handläggarens förslag, att godkänna ansökan om "fortsatt underhåll av naturmark." Ledamoten Philip Mattsson (FoAr) höll inte med och ville avslå ansökan.

"Nämnden gör bedömningen att strandområdet sedan länge, i varje fall sedan 1960-talet, är ianspråktaget och att dispens från strandskyddsreglerna enligt miljöbalken 7 kap 18 c § därmed ska beviljas", står det i protokollet.

Men länsstyrelsen slog än en gång ned på kommunens beslut som man anser är bristfälligt. Bland annat framgår det inte i nämndens beslut varför åtgärden är förbjuden och därför kräver en ny strandskyddsdispens.

"Detta måste förklaras, motiveras och styrkas. Information om och motivering till varför det är en förbjuden åtgärd enligt 7 kap. 15 § MB saknas i kommunens beslut", skriver länsstyrelsen.

undefined
Fastighetsägaren Joen Meier Olsen vill att Arjeplogs kommun ska lägga ned ärendet.

Samtidigt som länsstyrelsen slagit ned på kommunens beslut har Joen Meier Olsen fått en räkning på 9 279 kronor för handläggningen. Pengar som han inte vill betala.

– Jag ifrågasätter varför jag ska behöva betala för något som är felaktigt handlagt. Men de har inte svarat utan i stället skickat mig till inkasso. Jag har också krävt att få pengarna tillbaka för den första handläggningen som också var fel, utan att få något svar.

Joen Meier Olsen har byggt ett hus på tomten och tillbringat stora delar av sommaren i Arjeplog. Kravet om att plantera 400 träd är pausat, men fastighetsägaren är orolig för att det ska bli aktuellt igen.

– Om det bara är på paus kan kommunen öppna det igen om en vecka eller om ett år. Som det är nu har länsstyrelsen två gånger sagt att kommunen har gjort fel och jag tycker den rätta saken är att lägga ned ärendet.

undefined
Flygbilder från 1960, 2017 och 2021 visar hur tomten från början var helt öppen för att sedan växa igen innan den återigen avverkades och schaktades.

Enligt Emil Sundström, samhällsbyggnadschef i Arjeplogs kommun, ska ansökan om strandskyddsdispens upp för ny prövning i nämnden tisdag nästa vecka. Han vill inte föregå processen, men säger att kravet om trädplantering bör läggas ned om dispensen beviljas. Om dispensen inte går igenom blir kravet aktuellt igen.

– Om strandskyddsdispensen går igenom blir ärendet om miljöbrott nedlagt. Blir det inte en strandskyddsdispens då kompletterar vi ärendet och går vidare med det. Då tror jag att länsstyrelsen kommer bifalla det, men det kan jag naturligtvis inte uttala mig om för det är deras beslut. 

Har Arjeplogs kommun någon hemläxa att göra?

– Man kan alltid lära sig av saker under processens gång. Nämnden beviljade strandskyddsdispensen som Joen skickade in, men sedan krävde länsstyrelsen att vi skulle motivera besluten bättre. När det gäller miljöbrottsdelen var det ett formaliafel. Det är mänskligt att göra sådana missar. Jag tror det saknades ett personnummer.

Fastighetsägaren tycker det är fel att behöva betala för en felaktig handläggning. Hur ser du på det?

– En strandskyddshandläggning sker oavsett om du får rätt eller fel. Om du gör en ansökan som inte går igenom rättsligt är det fortfarande ett arbete nedlagt som man måste betala. I min värld är det inte jättekonstigt.

undefined
Emil Sundström, samhällsbyggnadschef i Arjeplog. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!