De ekonomiska ramarna för Arjeplogs kommun beslutades vid kommunfullmäktige i slutet av oktober då bland annat verksamhetsplan och budget för 2023–2026 fastställdes.
Hur bedömer du att det ekonomiska året ser ut 2023?
– Vi har lagt ett plusresultat, men det är betydligt tuffare. Huruvida vi kommer att hålla den budgeten som vi har lagt är väldigt osäkert beroende på elpriserna, räntorna och inflationen som helhet, säger Nina Laestander, ekonomichef vid Arjeplogs kommun.
Hon uppger att det framöver kommer att göras månadsprognoser.
Resultatmålet för 2023 är justerat från 3 procent till 1 procent av skatter och generella statsbidrag och landar då på 2,3 miljoner.
– Vi kommer att göra ett bättre resultat än det, men jag vill inte säga någonting om det eftersom inga siffror är klara än. De flesta kommuner gör ett bättre resultat än väntat 2022, säger hon och syftar till extra statsbidrag som betalats ut.
Jämfört med 2022 säger Nina Laestander att det är tuffare både i år och nästa år.
– Framför allt 2024 tror jag kommer att bli tufft för vår del, säger hon och fortsätter:
– Utrymmet krymper, vi blir färre invånare och när det nya äldreboendet är klart kommer vi under en period att ha två boenden. Sedan håller vi på att avveckla gymnasieskolan också som inte är färdigt helt och hållet. Inflation gör också att pensionskostnaderna ökar mycket mer och så är kostnaderna bara energikostnader, drivmedel och livsmedel.
I resultatbudgeten och planen för 2024 så ligger resultatet på 7,1 miljoner.
Då ser resultatet bättre ut än 2023?
– Jo, när vi la ramarna men det kommer att se annorlunda ut nu då vi sätter i gång arbetet för budget 2024. Vi har första budgetberedningen i januari, säger Nina Laestander.
Den ekonomiska ramen för kommunstyrelsen ligger i år på nästan 220 miljoner kronor jämfört med nästan 217 miljoner 2022.
– Vård och omsorg samt utbildning och kultur har fått mer pengar, men framför allt är det pensionskostnaderna som ökar, säger hon.
Potten för de politiska prioriteringarna ligger på drygt 24,5 miljoner för 2023, varav drygt 15 miljoner ligger under utbildning och kultur. Vård och omsorg får drygt 2,6 miljoner.