Flera rattfulla testförare: "Kulturkrocksrattfylla"

Förra veckan åkte tre testförare i Arjeplog fast för rattfylla. Nu arbetar polisen med att informera förare om de svenska alkoholreglerna. "Det här är vad jag kallar för kulturkrocksrattfylla. De vet inte att de inte får dricka", säger områdespolisen Andreas Lestander.

Polisen ser en tydlig ökning av rattfylleri under testsäsongen i Arjeplog och Arvidsjaur. Andreas Lestander bedömer att det handlar om en kulturkrock, där många testförare inte förstår den svenska lagstiftningen om alkohol i trafiken. (Arkivbild)

Polisen ser en tydlig ökning av rattfylleri under testsäsongen i Arjeplog och Arvidsjaur. Andreas Lestander bedömer att det handlar om en kulturkrock, där många testförare inte förstår den svenska lagstiftningen om alkohol i trafiken. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Arjeplog2024-02-01 05:00

Säsongen för biltester är i full gång och i Arjeplog och Arvidsjaur råder nu stor aktivitet. Så gäller även hos polisen. Under förra veckan plockades tre personer med koppling till testföretagen för rattfylla. Lokalområdespolisen Andreas Lestander säger att problemet är utbrett.

– Vi ser en kännbar ökning av rattfylleri när testsäsongen drar igång. Jag skulle tro att det handlar om 10-20 fall per säsong där förare åker fast för rattfylla i poliskontroller. Det är kanske inte jättemycket om man jämför med en storstad, men för oss som verkar i små orter är det ett ansenligt antal. Jag tror också att mörkertalet är stort, säger han.

undefined
Polisen ser en tydlig ökning av rattfylleri under testsäsongen i Arjeplog och Arvidsjaur. Andreas Lestander bedömer att det handlar om en kulturkrock, där många testförare inte förstår den svenska lagstiftningen om alkohol i trafiken. (Arkivbild)

Enligt Andreas Lestander handlar det om testförare som kommer från länder där det är tillåtet att dricka mindre mängder alkohol och sedan köra bil. De hårda alkohollagarna i Sverige förvånar dem och många uppger sig inte känna till att de gjort fel.

– Det här är folk från kontinenten som är vana vid att kunna dricka en öl eller två till middagen och sedan köra bil hem. Det handlar alltså inte om redlöst berusade människor och grova rattfyllerier. De ligger på gränsen men alkoholhalten i blodet är tillräckligt hög för att fastna i våra kontroller. Jag brukar kalla det för kulturkrocksrattfylla. De upplever inte själva att de är onyktra eller att de utgör en risk i trafiken, säger han.

undefined
I många länder är det tillåtet att dricka en eller två öl och sedan köra bil. Detta kan ställa till problem när testförare från olika länder kommer till Sverige. "Jag kallar det för kulturkrocksrattfylla", säger polisen Andreas Lestander. (Arkivbild)

Eventuella kulturkrockar till trots tycker Andreas Lestander själv att det är märkligt att så många testförare underlåter att kolla upp vad som gäller i Sverige.

– Personligen tycker jag ursäkten är märklig. Om jag åker till ett annat land tar jag inte för givet att allt fungerar som i Sverige. Vi vill att alla ska känna sig trygga, både lokalbefolkningen men också våra besökare. Därför är det viktigt att jobba med trafiksäkerhet, säger han.

För att försöka nå ut med information har polisen haft ett möte med representanter för biltestföretagen och uppmanat dem att prata med sina anställda om vilka regler som gäller i Sverige vad gäller alkoholintag och bilkörning.

– I egenskap av områdespolis har jag varit med på ett försäsongsmöte med testföretagen. Där pratade vi om föregående säsong, de trender vi sett och vad jag vill att de ska ta med sig och presentera för sina anställda. Det är ett sätt för oss att jobba förebyggande och informera. Nu får vi se hur det faller ut, men bara förra veckan tog vi som sagt tre personer för rattfylleri, säger Andreas Lestander.

Förutom ett möte med branschföreträdare har Andreas Lestander också medverkat i det lokala magasinet Winter in Arjeplog and Arvidsjaur, som når många testförare. Andreas Lestander säger att man även jobbar med ökad synlighet på respektive ort, men att effekten är tveksam då många som åker fast inte säger sig vetat om att de gjort något fel.

– Om min teori om att det handlar om kulturkrocksrattfylla stämmer så hjälper ju inte det eftersom dessa förare inte tror att de gjort något fel. Då är det ju istället att få ut information till förarna som är a och o. Vi har nu gett företagen på orten en chans genom att prata med representanter för alla de bolag som har verksamhet i Arvidsjaur och Arjeplog.

Testbranschen i inlandet omsätter årligen flera miljarder kronor. Andreas Lestander framhåller att branschen är otroligt viktig för både Arjeplog och Arvidsjaur, men att problemen med alkohol i trafiken behöver adresseras.

– Vi behöver den här industrin och vi vill att samarbetet mellan våra lokala aktörer, polisen och testföretagen ska fungera bra.

undefined
Biltestbranschen omsätter flera miljarder och sysselsätter människor från många olika länder. Nu jobbar polisen med de verksamma bolagen för att informera förare från andra länder om svensk lagstiftning kring alkohol i trafiken. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!