Många förknippar Maria Söderberg med vandring och inte bara i Arjeplog. Toppkortet, där man kryssar i hur många toppar man besökt, blev snabbt populärt och vandringskonceptet har spridit sig till många orter. Top of Arjeplog startade 2012 som två år senare utvecklades med ett vinterkort. 2015 startade det i Arvidsjaur, 2016 i Älvsbyn, 2018 i Piteå, 2019 i Boden och slutligen i Skellefteå och i Malå 2020. Nu – 250 toppar senare – upphör alla toppkort och Maria Söderberg ser Top of Arjeplog 2.0 framför sig.
– Själva kortet försvinner men inte allt det andra. Det kommer fortfarande att finnas en plattform som består av kartor, guider och inbjudan till turer. Man skulle kunna säga att Top of Arjeplog har blivit större än själva kortet, säger hon.
Hon ser en app framför sig och hon vill ge ut en guidebok. Mycket material är redan färdigt och hon har skickat ut förfrågningar till olika företag och organisationer i hopp om att kunna skicka den till tryck.
– Jag har inte blivit rik på toppvandringar, men jag är rik på idéer och det brukar locka andra att hänga på.
I somras blev också kostnaden särskilt tydlig med de höga bränslepriserna.
– Jag har inte råd att fortsätta för egen del. Jag har ingen egen bil och behöver hyra, bränslet kostar och allting tar mycket tid. Jag har varit organisatör i elva somrar och nu är jag helt enkel tvungen att tänka om.
Men alla bloggar och Facebookgrupper, som tillsammans har över 5 000 medlemmar, kommer att finnas kvar.
Inför intervjun försökte Maria Söderberg snabbt uppskatta hur många toppbestigningar det blivit totalt, flera av topparna har hon vandrat många gånger.
– Säg att det är ungefär femhundra toppbestigningar totalt i Norrbotten. Upp och ned för bergen, det är så underbart distinkt med en topp. Man ska dit upp och man behöver aldrig tveka vad som är målet.
Hela idén kom när hon arbetade med sin dokumentär om nedläggningen av Laisvallgruvan 2006.
– Ju mer jag tittade på de närliggande bergen på den västra sidan av Laisan, desto mer nyfiken blev jag på att gå upp.
Den sommaren arrangerade hon de första turerna upp till Nadok, eller Luvllie Narrake på umesamiska. Det var speciellt och där och då såg hon den här glädjen med att nå toppen. Berget ligger 686 m.ö.h och stigen upp bjuder på industrihistoria.
– Rakt under låg Laisvallgruvan och här och där i terrängen tittar spåren av borrning upp ur marken. Till och med på toppen. För mig blev Nadok ett nyckelberg. Utsikten över Laisdalen med älven rinnande nedanför var magnifik.
Att nå toppen beskriver hon ger en särskild berusning och tillfredställelse. Vandring är för henne förknippat med glädje och i samband med alla turer har hon mött så många människor som också delat den känslan. När hon scrollar genom flödet med alla bilder i Top of Arjeplogs Facebookgrupp blir hon påmind.
– Jag blir lycklig när jag ser allting. Att nå en topp är i sig en berikning och när man ser alla de här bilderna ser man bara glädje. Det är en sådan glädjekick som har fortplantat sig.
En topp hon minns särskilt är högsta toppen i Arjeplogs kommun, 1 877 m.ö.h, som hon besteg tillsammans med Nenne Åman i augusti 2020.
– Den har egentligen inget namn på kartan, men kallades för Svenska Stortoppen tvåhundra år tillbaka. Den ansågs länge vara Sveriges högsta punkt och ligger i Sulitelmamassivet nära norska gränsen. Nenne Åman tog de sista kliven högst upp på den lilla plattform som utgjorde högsta punkt, men jag stannade när det var 1,5 meter kvar. Jag var helt enkelt rädd att få svindel. Strax nedanför oss stupade berget 500 meter.
Facebookgruppen i Arjeplog har i dag över 1 500 medlemmar. Maria Söderberg trodde aldrig att det skulle bli så stort. Det första året var det 50 stycken som vandrade och efter det blev det fler och fler. I Arjeplog är det ett varumärke i dag och det är många ortsbor som varit med. Hon tycker att det är särskilt roligt att det är så många barn och ungdomar som varit med och upptäckt sin hemkommun och som i sin tur introducerat andra.
– Jag brukar säga att tio procent av befolkningen i Arjeplog har varit aktiva toppvandrare, men det är förmodligen lågt räknat. Det är ingen liten sak att vi har haft en sådan stor grupp och jag skulle kunna namnge alla som har varit med.
Även om Maria Söderberg är initiativtagare till vandrarrörelsen berättar hon att det är så många personer som på olika sätt har bidragit till att Top of Arjeplog blivit så stort.
– Här finns en kärna av vandrare i Arjeplog som bidragit med sina bästa kunskaper. I Arvidsjaur, Älvsbyn, Piteå, Skellefteå, Malå och i Boden har jag hittat själsfränder. Utflykterna är som pärlor i livets brosch. Jag känner en stor tacksamhet till alla som har varit med.