De så kallade terapikatterna flyttade in i tisdags och de togs emot väl.
– Vi har boenden som legat inne på rummet och inte velat ta sig ut till dagrummet till de andra, men en av personerna har tagit sig ut och suttit i två timmar med katten, säger Jill Persson Nilsen, enhetschef på Vaukagården.
Vårdkatterna har inbyggda sensorer som svarar på beröring och rörelse och precis som en riktig katt kan den jama, spinna och röra på sig. Katterna kan exempelvis lägga sig på rygg och bli kliade på magen.
– Vi vill testa det här för våra boende och dementa för vi vet att det stimulerar socialt och ökar trygghetskänslan, det har varit en succé, säger Jill Persson Nilsen.
Förhoppningen är att kunna bryta lite av isoleringen de äldre kan uppleva. Jill Persson Nilsen berättar att det finns forskning som säger att det är bra med djur i vården och då det är djurförbud på Vaukagården passar den digitala lösningen.
– Det känns jättespännande. Det är roligt att se att det fungerar, säger hon.
En boende blev däremot rädd och ville inte vara i närheten av katten, men annars har det enligt enhetschefen endast varit positiva reaktioner.
Nu ser Jill Persson Nilsen även fler användningsområden.
– Vi har visat katten för hemtjänsten, de kanske kan ta efter. Blir man gammal nog kanske man inte kan ha djur hemma och då kanske man kan ha ett digitalt djur i stället, säger hon.