Förra veckan genomfördes en gemensam insats vid gränsen mellan Merkenäs och Junkerdal i Arjeplogsfjällen. Då kontrollerade polis från A-kommunerna trafiken tillsammans med polis och tull i Norge.
– Det går alltid narkotika över 95:an och det är en av anledningarna till att vi är här. Den norska tullen tog drygt 20 kilo hasch i beslag här i slutet av januari, det låg i en sportbag bak i en bil, sa polisen Anders Holmlund då.
Vi har tidigare skrivit om rekordbeslaget som skedde vid en rutinkontroll vid tullstationen. I bilen hittades drygt 20 kilo hasch och ett mindre parti kokain. Tulltjänstemännen fattade direkt misstankar när föraren först inte ville stanna och passageraren dessutom sprang till skogs. Det var djup snö och svår terräng så det var krävande att följa spåren i snön för att hitta mannen.
– Tulltjänstemännen upptäckte att det var stora mängder narkotika i bilen och hämtade in mannen som stuckit. Gripandet skedde utan dramatik, säger Ingunn Skogheim, sektionschef på norska tullen i Helgeland-Salten.
Det var två personer som färdades i bilen, en norrman i 70-årsåldern som körde och en svensk i 20-årsåldern.
Enligt Ingunn Skogheim så bekräftar polisen i Bodö till tidningen Avisa Nordland att det är ett svenskt organiserat nätverk som försöker få fäste i Bodö-området och att detta är ett nätverk som håller på med narkotikahandel och våld. Norsk och svensk polis samt tull samarbetar i ärendet. Det har även gjorts ytterligare mindre beslag efter detta.
Jim Aronsen, vaktledare vid tullen i Junkerdal, var en av dem som var med under den gemensamma insatsen förra veckan. Han har jobbat på tullstationen i 40 år och säger att det i regel handlar om ganska små beslag.
– Heroin har jag faktiskt bara varit med om en gång, annars är det hasch och amfetamin först och främst. Det är sällan kokain, men det ser ut att bli mer och mer, säger han.
Åt vilket håll går mest narkotika?
– Känslan är att det kommer mer från Sverige till Norge. Sverige har sällan behov att ta narkotikan den här vägen, säger Aronsen.
Totalt kontrollerades drygt 100 fordon som passerade gränsen, men enligt Anders Holmlund var det inget avvikande. Planen är att ha fler gemensamma kontroller, åtminstone en gång i halvåret.
– Vi vet att vägen är intressant ur narkotikasynpunkt, men inte exakt hur mycket som fraktas, säger han.