– Vi fick in det under förra året. I och med att det varit utan förvaltning så länge är det stort underhållsbehov på det. Nu har vi lagt på ett plåttak på det så att vi skyddar stommen och det befintliga spåntaket. Nu ser man spåntaket inifrån bara, säger Jonatan Ramstedt, fastighetsförvaltare på Statens Fastighetsverk.
Mitt ute på kalfjället intill Silvervägen bara några kilometer från norska gränsen ligger statens vilstuga. Stugan uppfördes på 1870-talet för att ge de som kom över fjället till och från Norge, skydd från vädrets makter och en möjlighet att vila sig en stund innan de fortsatte sin resa. Stugans originaltak som är gjort av träspån, är unikt och har högt kulturhistoriskt värde. Stugan har också använts av norska motståndsmän i den hemliga operationen Sepals under andra världskriget och med sin spännande och unika historia borde den klassas som statligt byggnadsminne tycker Jonatan Ramstedt.
– Nästa sommar ska vi sätta upp en informationsskylt med stugans spännande historia så att besökare kan läsa om huset. Inuti finns det inte så mycket, men man kan gå in och titta. Det finns inristningar som är väldigt gamla, och det kan vara så att de som ristat in dem var soldater under andra världskriget.
Det finns en eldstad i huset, men den är inte godkänd att elda i berättar han. Det finns heller inga planer på att iordningställa eldstaden så att det går att elda i den igen. När huset användes av soldaterna kunde man sova i huset, men det är knappast aktuellt idag.
– Nej det behovet finns inte riktigt.