Slag, sparkar och förnedrande ord är "tillbud" i Arjeplog

Helene Lindberg, rektor i Arjeplog, tycker att skolan tar problemet på allvar.
Slag, sparkar och förnedrande ord ses vanligtvis inte som kränkningar – de menar skolan är tillbud.
– Om vi skulle göra en kränkningsanmälan varje gång någon kallar varann vid ett fult ord då skulle vi behöva ha heltidsanställda administratörer för det, säger hon.

Helene Lindberg, rektor på Silverskolan, tycker att skolan tar kränkningar på största allvar, men säger att slag, sparkar och förnedrande tillmälen inte behöver ses som kränkningar. ”Så länge de som är utsatta inte bedömer att det är en kränkning då är det ett tillbud", säger hon och hävdar att skolan skulle behöva heltidsanställda administratörer om de skulle anmäla varje "fult ord".

Helene Lindberg, rektor på Silverskolan, tycker att skolan tar kränkningar på största allvar, men säger att slag, sparkar och förnedrande tillmälen inte behöver ses som kränkningar. ”Så länge de som är utsatta inte bedömer att det är en kränkning då är det ett tillbud", säger hon och hävdar att skolan skulle behöva heltidsanställda administratörer om de skulle anmäla varje "fult ord".

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2024-12-02 21:00

Skolan i Arjeplogs kommun anmäler få fall av kränkande behandling. Under tre år har inte en enda kränkning skett enligt dokumentationen, något som föräldrar i Arjeplog menar inte stämmer. De vittnar i stället om en hård jargong i skolan där barn utsätter varandra för både förnedrande ord och fysiskt våld.

Helene Lindberg, rektor för grundskolan i Arjeplog, bekräftar problemet.

– Vi har haft en del bekymmer i ett par klasser på en av skolorna här. Det har varit ett väldigt hårt språkbruk och en del bråk ute på skolgården. Vi har satt ut extra rastvärdar och personalen har jobbat väldigt hårt under hösten med att komma till rätta med det, säger hon.

Rektorn bekräftar också att statistiken för anmälda fall av kränkande behandling stämmer. Endast sex anmälningar har gjorts sedan 2020. Fem har skett i år.

– När det gäller kränkningsanmälningar så har vi inte fler än så. Om man tänker att det har varit ett bråk eller ett slagsmål och de som är utsatta inte bedömer att det är en kränkning då är det ett tillbud och tillbud det har vi ganska många.

Skolinspektionen har uttryckt att personalen eller rektorn inte får göra någon värdering på förhand av hur allvarlig en händelse är innan de anmäler. Lägger ni ribban mycket högre än andra kommuner?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Vi tar kränkningsanmälningar på största allvar. Däremot kan man sätta sig och titta tillbaka på de tillbudsrapporter som kommit in under 2024. Det är ganska många. Då kan det vara allt från slagsmål, bråk eller att det är någon som har blivit retad.

Tar ni inte vidare det som kränkningar och rapporterar det till huvudmannen?

– Om jag anser att det här är något som inte bara är ett tillbud utan behöver vidarebefordras till huvudmannen då gör jag det, säger Helene Lindberg.

Det är uppenbart att Arjeplogs kommun klumpar ihop våld och kränkande tillmälen med tillbud som olycksfall som inte behöver rapporteras till politikerna som i slutändan är ytterst ansvariga för verksamheten.

– Tillbuden som vi har kan vara allt från att man har bråkat på något vis, man har slagit någon eller sparkat någon, men det är också rena olycksfall. Att man har ramlat och slagit ut en tand.

Hur kommer det sig att ni inte anmäler förnedrande ord eller slagsmål på skolgården som kränkningsärenden?

– Om vi skulle göra en kränkningsanmälan varje gång någon kallar varann vid ett fult ord skulle vi behöva ha heltidsanställda administratörer för det. Om jag får låta lite cynisk. Om elever har varit oense och kallat varandra fula saker då är det i första hand de vuxna på skolan som tar de samtalen. Är det så att man inte tycker att det räcker då kallar man in vårdnadshavarna och pratar utifrån det. 

Ser du några risker med att huvudmannen, kommunstyrelsen, inte får veta vad som händer på skolan med tanke på att tillbudsrapporterna inte rapporteras för dem?

– Jag tänker nog att de ärenden som jag känner verkligen är angelägna har jag en nära kontakt med utbildningschefen om som sedan tar det vidare.

Att Arvidsjaur har 619 och Älvsbyn 1 371 anmälningar om kränkande behandling under samma tid som Arjeplog har 6 reagerar Helene Lindberg över.

– Det låter helt otroligt vilken skillnad. Jag skulle gärna vilja ta del av en tiondel av de kränkningsanmälningarna och bara se rubriken på dem. I så fall bedömer vi på helt olika sätt.

Enligt Silverskolans likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling står det att det är eleverna som själva får bestämma om en kränkningsanmälan ska tas vidare.

undefined
Elever på Silverskolan får själva bestämma om en kränkningsanmälan ska tas vidare.

Föräldrarna som PT talat med är kritiska till planen som lägger ansvaret att anmäla på de utsatta barnen. Rektorn bekräftar att de kan välja att inte gå vidare med ett tillbud efter samtal med eleven, men håller inte med om att de skulle lägga ansvaret att anmäla på en mobbad elev.

– Är det så att vi bedömer att något är ett ärende för trygghetsteamet, till exempel ett mobbningärende, då är det inte eleven som får besluta om det. Då är det vi i skolan som gör det.

Föräldrarna jag pratat med tycker inte att skolan tar problemet med kränkningar på allvar. De menar att ni bryter mot skollagen genom att inte anmäla. Vad säger du om det?

– Det tycker jag är jättetråkigt att höra. De vårdnadshavare som tycker att vi på något vis har slarvat när det gäller deras barn är varmt välkomna att ta kontakt så vi kan reda ut vad det är som bekymrar dem. Jag hör vad du säger och jag vet vad som försiggår på skolgårdarna, men när det gäller rent specifika ärenden från en vårdnadshavare vill jag gärna träffa den eller dem.

Föräldrar upplever att skolan inte kontaktar dem när deras barn har blivit slagna eller kränkta. Vad säger du om det?

– Jag litar fullständigt på min personal. Om personalen tycker att det är utrett och eleverna är vänner och förstår att den eller den har gjort fel. Då tar vi det inte vidare för då skulle vi också få sitta i telefon ganska ofta. Men är det så att man känner att det här verkligen är något vi måste informera föräldrarna om, då gör vi det.

Fem anmälningar 2024

Fem kränkningsanmälningar har upprättats i Arjeplogs skolor sedan 2021, samtliga har rapporterats 2024. Det handlar enligt anmälan om diskriminering och trakasserier på grund av kön, etnisk tillhörighet eller annat.

Av anmälningarna framgår bland annat att elever triggat och förnedrat en annan elev med en "loserdans". Det har även framkommit att elever kört "retstickan" genom att ta elevens hink, hälla ut sanden och bolla hinken mellan varandra.

Vid ett annat tillfälle har ett barn kallats för ‘tjock, ful och äcklig”. Efteråt kommer det fram att det ska ha skett regelbundet och eleven berättar att hen vissa dagar inte orkar gå till skolan på grund av kränkningarna.

Andra anmälningar handlar om att elever kallat andra elever för kränkande ord vid upprepade tillfällen, bland annat att hen varit ful, äcklig och luktar illa. Enligt en anmälan har en elev varit så rädd för att bli utsatt för kränkande behandling verbalt att eleven ej velat gå till skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!