Sjuk fisk i strömmarna – kan smitta till människa

Fiskepremiären i Arjeplogsströmmarna fick ett tråkigt efterspel, då det upptäcktes att fisk kan vara smittad av bakterier som överförs till människa.

Två harrar som fiskades upp under premiären visade sig ha granulom som kan innehålla mykobakterier. Bakterierna kan i sin tur smitta människor.

Två harrar som fiskades upp under premiären visade sig ha granulom som kan innehålla mykobakterier. Bakterierna kan i sin tur smitta människor.

Foto: Patrik Abrahamsson

Arjeplog2024-06-09 12:00

På fiskepremiären under torsdagen fick en fiskare upp två harrar och när de rensades visade det sig att maginnehållet såg allt annat än bra ut med väldigt mycket fett- eller talgklumpar. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan fisken ha drabbats av granulom som innehåller mykobakterier. Dessa kan överföras till människor.

Viktor Sundkvist, fiskebevakare i Arjeplogsströmmarna och engagerad i fiskevårdsföreningen, var den som kontaktade SVA för att få ett hum om vad fisken drabbats av.

undefined
Arjeplogsströmmarna är ett populärt fiskeområde både för ortsbor och fiskare utifrån. (Arkivbild)

– Det är mest troligt mykobakterier, men de behöver analysera provet för att fastställa det. Det kommer att ta ända till midsommar innan vi får något definitivt svar på analyserna, säger han.

Fiskarna drogs upp i Tjärdnas, som är sista dammen mot Rattik uppefter Hornavan mot sjön Sälla.

Fiskar med mykobakterios uppvisar oftast hudsår, avmagring och granulombildningar i inre organ. Dessa bakterier kan även smitta människor genom kontakt med bakterierikt vatten eller fisk. Symtomen är hudsår, ofta svårläkta, främst på händer och armar.

De som drog upp fiskarna behövde rengöra sig noggrant och även rengöra allt som fisken varit i kontakt med.

– Eftersom det är överförbart till människa så är det viktigt att tvätta allt, knivar, skärbräda, fiskeredskap och så vidare. Utöver att rengöra noga har vi inte fått några råd från SVA, säger Viktor Sundkvist.

Fiskevårdsföreningen har inte drabbats av något liknande tidigare och han är bekymrad över hur smittan kommer att utvecklas bland fisken i Arjeplogsströmmarna.

– Harren har lekt så alla harrar har så att säga träffat varandra, det bådar inte gott. Både öring och gädda och till viss del abborre äter ju harr också, säger han och fortsätter:

– Vi har inte tagit något beslut om fiskeförbud än, men det kan ju fort ändras, säger han.

Föreningen informerar om läget via sin hemsida och på sociala medier:

"Hör ni något och om någon kommer på hur detta kan synas utan att sprätta upp fisken, så hade det varit väldigt bra om all sjuk fisk togs upp ur vattnet och sedan brändes efteråt. Får ej grävas ner, då finns bakterierna kvar i området.

SVA skulle gärna vilja ta fler prover. Så om någon får upp fisk och ser liknande så är det bara att maila fiskjour@sva.se med sin adress för att få hem behövligt packmaterial och sedan skicka fisken för analys."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!