Husbåten i Rattik, eller pråmen som den också kallas, har under många år varit föremål för en segdragen tvist mellan Arjeplogs kommun och fastighetsägaren. En komplicerad historia som har så många turer att det är svårt att hålla reda på dem allihop. Här har vi tveksamma bygglov på mark utan strandskyddsdispens, som dessutom ligger på en dammkropp som ägs av Skellefteälvens vattenregleringsföretag (SVF), och som inte hördes när husbåten väl hamnade där den står idag. Det var vid en inventering av dammarna kring Rattik som SVF påtalade risken för en dammolycka ifall vattennivån i Hornavan skulle höjas markant och båten skulle flyta iväg och kollidera med dammkroppen.
2014 beslutade miljö-, bygg- och räddningsnämnden (MBR) att fastighetsägaren skulle stå för en flytt av pråmen, ett beslut som sedermera upphävdes av länsstyrelsen med motiveringen att det skulle strida mot rättssäkerheten. Sedan dess har det varit fråga om att riva, förankra, valla in, bygga fast, och hela tiden med olika bud om vem som ska stå för kalaset. Mitt i allt en familj med grusade drömmar om ett boende med bästa möjliga läge.
Nu verkar det dock som att husbåten seglar mot ett avgörande. Redan förra sommaren var kommunen, enligt tekniske chefen Emil Sundström, överens med fastighetsägaren om en typ av förankringslösning. Då föll hela projektet på att vattenståndet dels var för högt för att projektet skulle kunna genomföras, samt att man inte fick någon entreprenör att genomföra det.
Inför kommande kommunstyrelsesammanträde äskar tekniska enheten om drygt 200 000 kronor för förankringslösning av hus på Rattik 1:19. Den totala kostnaden beräknas bli 400 000 kronor. Det går i korthet ut på att man tar hål på husbåtens pontoner så att dessa förlorar sin flytförmåga, vilket eliminerar risken att båten flyter iväg vid en eventuell dammolycka. SVF har i ett yttrande godkänt åtgärden, med förbehållet att vissa villkor måste uppfyllas på vägen dit.
Är det nu det händer, den slutgiltiga lösningen för pråmen?
– Ja, vi hoppas ju att få arbetet utfört i sommar. Det är inte utlagt på upphandling ännu, det återstår fortfarande några knutar att lösa innan vi är där. I och med att vi tänker ta hål på pontonerna kommer det behövas en ny typ av avloppslösning, så det är lite planering kring sånt som återstår innan vi kan lägga ut arbetet på upphandling. Vi hoppas att det ska vara löst snart, säger Emil Sundström.