Rutiner förbättras efter skadegörelse och hot

Efter vandaliseringen ska en ny inre dörr med säkerhetsglas och starkare säkerhetsskydd monteras i kommunhuset. Man ser också över ett larmsystem. "Vi ska ha en trygg och säker arbetsmiljö för medarbetarna", säger Anna Kaltenegger, administrativ chef.

"Vi har gjort en utredning vad vi ska jobba med, där får vi jobba på och ta lärdom av händelsen och förbättra allt vi kan", säger Anna Kaltenegger, administrativ chef vid Arjeplogs kommun.

"Vi har gjort en utredning vad vi ska jobba med, där får vi jobba på och ta lärdom av händelsen och förbättra allt vi kan", säger Anna Kaltenegger, administrativ chef vid Arjeplogs kommun.

Foto: Arjeplogs kommun

Arjeplog2023-01-10 06:30

Det har gått drygt en månad sedan en man hotade socialsekreterare vid Arjeplogs kommun och bröt sig in i byggnaden. Den skadade dörren är lagad så den fungerar, men kommer att bytas ut mot en ny. 

– Den inre dörren som är beställd är säkrare än den vi hade tidigare. Den har säkerhetsglas och ett starkare säkerhetsskydd som ska klara betydligt mer, säger Anna Kaltenegger.

Mannen, som är åtalad för flera brott i samband med detta, krossade flera rutor i och innanför entrén. Alla glas är inte utbytta än.

– På vissa ställen är det specialglas och det tar lång tid att få så där sitter det fortfarande plywoodskivor, säger hon.

Kommunen har i sin egen utredning uppmärksammat en rad olika brister i rutiner vid hot och våld. Bland annat skulle en riskbedömning med förslag på åtgärder gjorts i samband med det första hotet och det skulle ha kommunicerats till berörda att det fanns en hotbild. Det framgår också att det finns en okunnighet bland personal om hur man ska agera vid hotfulla situationer samt att det inte finns några bra rutiner för att larma. I samband med omhändertagande av drabbade har det också upplevts brister.

En arbetsgrupp är tillsatt för att jobba med en rad olika åtgärder för att undvika liknande händelser i framtiden. Där tittar man bland annat på andra möjligheter till larmanordningar för att kunna sprida information om det händer något akut.

– Sedan handlar det om att förbättra rutiner om det uppstår en hotfull situation, hur ska vi agera i huset? säger Anna Kaltenegger.

Exempelvis är utbildningar inom hot och våld planerade att genomföras i februari–mars. Man ser också över att alla medarbetare har kännedom om vilka rutiner och riktlinjer som finns. Det finns fler ingångar till fastigheten och kommunen ser nu över om det finns andra dörrar som behöver bytas ut.

– Rutiner förändras hela tiden för det är i händelserna man ser om rutinerna var tillräckligt bra. Vi har rutiner i dag men när vi haft en sådan skarp händelse ser vi att det alltid finns förbättringsområden, säger Anna Kaltenegger.

Kommunen har tidigare anmält tillbudet till Arbetsmiljöverket som efter kommunens utredning och planerade åtgärder gjort bedömningen att det inte krävs några ytterligare tillsynsinsatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!