A-kommunerna förbereder för att ta emot flyktingar

På kort sikt finns 244 tillfälliga boendeplatser för flyktingar i Arvidsjaur och Arjeplog har mellan 20 och 40 platser. "Det är en humanitär insats där vi alla behöver hjälpas åt", säger Lena Ruth, kommunchef i Arvidsjaur.

Under torsdagen fick alla Norrbottens kommuner en hemställan av länsstyrelsen att inventera och rapportera in antalet tillfälliga boendeplatser som finns i kommunerna.
(Arkivbild)

Under torsdagen fick alla Norrbottens kommuner en hemställan av länsstyrelsen att inventera och rapportera in antalet tillfälliga boendeplatser som finns i kommunerna. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arjeplog2022-03-11 09:11

Under torsdagen fick alla Norrbottens kommuner en hemställan av länsstyrelsen att inventera och rapportera in antalet tillfälliga boendeplatser som finns i kommunerna. 

Arvidsjaurs kommun kan på kort sikt ta emot 244 flyktingar.

– Från och med måndag kan vi ta emot 70, måndagen därpå 70 till och sedan 104 den 1 april. Det är för att vi ska hinna ställa i ordning, säger Lena Ruth, kommunchef.

Det rör sig om tillfälliga boendeplatser såsom boende i skolor, gymnastiksalar, campingplatser eller stugbyar där kommunen är ägare eller verksamhetsansvarig. 

– Vi har inga tomma skolor men vi kan ta emot på Camp Gielas så länge vi har det kvar, sporthallen på Camp Gielas och där vi tidigare har haft ett boende för ensamkommande barn, säger Lena Ruth.

undefined
"Vi lägger hög prioritet i frågan, det är självfallet. Det här är en humanitär insats där vi alla behöver hjälpas åt", säger Lena Ruth, kommunchef i Arvidsjaur. (Arkivbild)

Kommunen är förberedd på att ta emot flyktingar om det behövs. Lena Ruth uppger att läget förändras snabbt och att det här är den första hemställan de fått.

– Vi har sagt att vi kan ta emot det här antalet och vi behöver säkerställa att vi kan tillgodose de behov som finns. Det handlar egentligen om tak över huvudet, kläder och mat i det första skedet när det är tillfälliga boendeplatser, säger hon.

Arjeplogs kommun kan omedelbart skapa 20 platser och ytterligare 20 på kort sikt. Det handlar om tillfälliga boendeplatser i sporthallen. Länsstyrelsen är en samordnande myndighet för Norrbotten.

– Vi kommer att ta till oss den information vi får löpande och följa direktiven som kommer, men det är ett otroligt svårbedömt läge. Vi vet inte hur många som kommer till Sverige, vi vet inte när och vi vet inte var i landet de hamnar, säger Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog.

undefined
"Vi måste alla göra vårt bäst i det här läget och bygga den beredskap som behövs även om läget är osäkert hur och när människor kommer", säger Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplogs kommun. (Arkivbild)

Han uppger att kommunen har en mental beredskap för det här.

– Många av oss har varit med om den flyktingsituation vi hade 2015. Då var vi betydligt mindre förberedda på vad det innebär så i dag finns det en erfarenhet hur vi jobbar kring sådana frågor, säger han.

Om behovet av boendeplatser blir stort finns det på längre sikt möjligheter att samordna ett arbete med exempelvis privata aktörer, enligt Isak Utsi.

– Vi måste alla göra vårt bäst i det här läget och bygga den beredskap som behövs även om läget är osäkert hur och när människor kommer.         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!