S och L bildar majoritet i Arjeplog

Socialdemokraterna och Liberalerna bildar majoritetsstyre i Arjeplog kommande mandatperiod. Preliminärt får partierna tillsammans fem mandat i kommunstyrelsen. "Vi har ett stabilt underlag", säger ordförande Isak Utsi (S).

Socialdemokraterna och Liberalerna bildar majoritetsstyre i Arjeplog kommande mandatperiod. (Arkivbild)

Socialdemokraterna och Liberalerna bildar majoritetsstyre i Arjeplog kommande mandatperiod. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2022-12-06 13:00

I början av november stod det klart att samarbetsplanerna mellan FIA, C, V och L hade spruckit. L hoppade av och kom i stället överens med S. Tillsammans utgör de majoritetsunderlag och kommer att ha en valteknisk samverkan kommande mandatperiod.

– Vi har ett stabilt underlag i de fall vi skulle behöva en säkrad majoritet, men ambitionen är att vi även fortsatt ska kunna hitta bred majoritet i frågor och hitta samförstånd, säger Isak Utsi.

Under nästa kommunfullmäktige kommer partierna bland annat att föreslå: Mats Abrahamsson (S) till kommunfullmäktiges ordförande, Isak Utsi (S) till kommunstyrelsens ordförande, Görgen Åberg (S) 1:e vice ordförande, Per Lampinen (L) till 2:e vice ordförande samt ordförande för sociala utskottet och Britta Flinkfeldt (S) till ordförande för miljö- bygg och räddningsnämnden.

S och L har även samarbetat för några mandatperioder sedan.

– Vi har i minnet att det fungerade bra då och vi har hittat varandra på ett bra sätt i de samtal vi haft sedan valet ägde rum. Vi delar också synen på hur kommunens ekonomi ska hanteras för att vara hållbar över tid, säger Isak Utsi och fortsätter:

– Ska vi ha möjlighet att ha en god välfärd och jobba med utvecklingsfrågor så behöver vi ha ordning och reda. Vi går in i en ekonomiskt orolig tid och det här samarbetet skapar också en stabilitet när vi möter inflation, kostnadsökningar och liknande.

undefined
"Jag ser fram emot ett gott samarbete", säger Isak Utsi (S), kommunstyrelsens ordförande. (Arkivbild)
undefined
"Det är med stort engagemang vi går in i den här mandatperioden. Det ska bli intressant att få in några nya namn. Det är roligt att det blir lite förändringar och nya tankar", säger Per Lampinen (L) (Arkivbild)

Preliminärt får S och L fem mandat i KS. För L innebär det också att de ökar från en plats till två i KS.

Som vi tidigare skrivit siktade Per Lampinen på kommunalrådsposten inför valet.

Har frågan varit aktuell i diskussionerna ni fört?

– Vi behöver inte gå in på detaljer hur vi har diskuterat, men vi kom överens om vilka poster vi skulle ha i slutet. Inför valet går väl alla in för egen majoritet och när man inte får det så får man försöka hitta samverkan som alla är nöjda med. Vi är nöjda med det som vi kom överens om, säger Per Lampinen.

Liberalerna hade sänkt arvode för kommunstyrelsens ordförande som vallöfte.

Hur ställer du dig till arvodesfrågan i er samverkan?

– Det är inget som vi har diskuterat. Det finns ett beslut om arvodet från fullmäktige förra mandatperioden, det är det som gäller. Jag blev inte kommunalråd och då kan jag inte infria det vallöftet, säger Per Lampinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!