Ruttnande älgkadaver bogserades bort

Döda älgar flöt i land och strandade vid byn Racksund i samband med islossningen. I flera kvällar har nu Alf Sundström och dottern Åse Sundström bogserat bort ruttnande älgkadaver från bebyggelsen.

Ett tiotal döda älgar flöt i land i samband med islossningen. "De kom flytande som stora stenar", säger Alf Sundström, boende i Racksund.

Ett tiotal döda älgar flöt i land i samband med islossningen. "De kom flytande som stora stenar", säger Alf Sundström, boende i Racksund.

Foto: Privat

Arjeplog2021-05-25 19:15

Alf Sundström bor i byn Racksund i Arjeplog. I fjol var isarna dåliga och han berättar att det var många älgar som gick genom isen och drunknade.

– Nu vid islossningen kom de flytande som stora stenar och strandade. Det blir en sanitär olägenhet. Det är inte så roligt att ha ruttnande älgar liggandes vid badbryggor, båtbryggor och vid vattenintag för sommarstugor och fastboende, säger Alf Sundström.

Tillsammans med dottern Åse Sundström tog de på sig det ideella uppdraget att med hjälp av båt bogsera bort de döda älgarna. Sedan förra veckan har de forslat bort ett tiotal älgar som flutit i land.

undefined
Åse Sundström har också hjälpt till att bogsera ut de döda älgarna längre ut i Uddjaur.

– Vi har bogserat bort dem långt ut på Uddjaur där de inte kan hamna vid någon bebyggelse. Sedan får naturen sköta resten och de blir fiskmat så småningom, säger Alf Sundström.

undefined
"Vi har bogserat bort dem långt ut på Uddjaur där de inte kan hamna vid någon bebyggelse. Sedan får naturen sköta resten och de blir fiskmat så småningom", säger Alf Sundström.

Han har även hört om älgar som har drunknat i andra sjöar och vattendrag och sett till hela Norrbotten tror han att det finns ett stort mörkertal över antalet älgar som drunknade förra hösten.

– Det här är naturens hårda spelregler. Det är sådant som händer med ojämna mellanrum, konstaterar han.

Alf Sundström funderar vem som har myndighetsansvaret vid sådana här händelser.

Enligt Helena Bloom, miljöinspektör på Arjeplogs kommun, är kommunen ansvarig om det ligger döda älgar i kommunens vattenskyddsområden eller nära kommunala vattentäkter, men inte för privata enskilda vattentäkter.

– Där får man som fastighetsägare själv se till att man inte får något i dricksvattnet och man är också ansvarig att ta prover på dricksvattnet, säger hon.

Enligt Helena Bloom finns det ingen kommunal vattentäkt i Racksund.

I vintras tog kommunen bort en älg i Mellanström som låg nära en kommunal vattentäkt eftersom den riskerade att förorena det kommunala vattnet. Kommunen har under våren också blivit uppmärksammad på en älg som legat vid Rapatjärn.

– Men den har vi tillsammans med VA-huvudmannen bedömt att den inte utgör någon risk för Hornavans vattenskyddsområde, säger Helena Bloom som också påpekar att det finns desinficering på alla kommunala vattenverk.

Hon har vetskap om 15–20 älgar som gick genom isen på olika platser runt om i Arjeplogs kommun i vintras.

– Det kan bli vanligare framöver i och med klimatförändringar och mer förrädiska isar, säger Helena Bloom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!