I samband med rivningen av en skolbyggnad på Kyrkholmsskolan i Arjeplog återställdes aldrig marken ordentligt. Stora stenar ligger kvar och två arbetsplatsolyckor har inträffat på grund av dem. Efter den senaste olyckan som inträffade i fjol skickades en handlingsplan in till arbetsmiljöverket. I handlingsplanen ingick förutom markfrågan även projektering av grindar och staket som ska hindra biltrafik på skolgårdarna på Kyrkholmsskolan och Öbergaskolan.
– Det är möjligt att köra in med bil på skolgårdarna under skoltid och det känns inte okej. Det är samma på båda skolorna och det är inte bra, säger Ola Sonidsson, rektor på båda skolorna.
Han har påpekat behovet sedan 2015 och har sedan länge tröttnat på att det inte händer något i frågan. För knappt två veckor sedan skickade han ut ett mejl till kommunledningen.
"Jag förstår inte hur detta inte tas på allvar och åtgärdas. Sammantaget är detta inget annat än en långdragen stor skandal. Orsaken till att Arjeplogs kommun omsatte 18 rektorer på 13 år före mig ger sig mer och mer naturligt", skriver han bland annat.
Enligt Ola Sonidsson har mejlet fått önskad effekt.
– Sedan jag skickade mejlet har Fredrik (Westerlund, kultur- och utbildningschef) fått positiva signaler om att det kommer att hända något. Det verkar röra på sig, säger han.
Han konstaterar att det aldrig är försent att göra rätt.
– Om det händer saker kommer ingen vara gladare än mina elever, min personal och jag själv. Sedan är det beklämmande att jag ska behöva skicka ett sådant skarpt mejl till kommunchefen, kommunalrådet och alla arbetsledare eftersom jag hela tiden vänligt men bestämt krävt en bättre säkerhet på skolgårdarna, säger han.
Fredrik Westerlund bekräftar att det rör på sig.
– Även i väntan på ett större projekt finns det vissa brister som vi behöver åtgärda snabbare. Vi hade ett möte förra veckan och vi har ett till den här veckan för att titta på vad vi kan göra. Målet är att jämna till skolgården och sätta upp någon form av hinder i form av grindar eller liknande, säger han.
Han hoppas att åtgärderna är på plats till hösten.
– Sommarlovet är fönstret. Vi har ogärna markarbeten igång när eleverna är i skolan. Inom en månad vet vi väl åtminstone vad och när, säger Fredrik Westerlund.