Regnbågen blir permanent boende

Korttidsboendet Regnbågen i Arjeplog övergår till ett permanent boende för barn och unga enligt LSS. Rekrytering av personal pågår. "Vi får en ökad servicenivå i samhället", säger Malin Westerlund, enhetschef inom LSS.

I dagsläget bedriver kommunen korttidsboende för barn och unga enligt LSS, det ska nu övergå till ett permanent boende. Ambitionen är att kunna öppna innan sommaren.

I dagsläget bedriver kommunen korttidsboende för barn och unga enligt LSS, det ska nu övergå till ett permanent boende. Ambitionen är att kunna öppna innan sommaren.

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2022-03-16 10:00

Beslutet att starta ny verksamhet och bedriva ett särskilt boende för barn och unga enligt LSS fattades på kommunfullmäktiges senaste sammanträde. I lokalerna bedriver kommunen i dagsläget ett korttidsboende som i samband med den nya verksamheten blir pausad.

Arbetet med att rekrytera personal pågår och till en början rör det sig om två personal för att kunna täcka dag och natt.

Ambitionen är att starta verksamheten innan sommaren.

– Korttidsboendet håller vi i gång så länge det går innan det permanenta boendet kommer i gång, säger Malin Westerlund, enhetschef inom LSS.

Kommunen har gjort en analys över kostnaderna för extern plats alternativt att driva särskilt boende för barn och unga i egen regi. Det uppges vara mer kostnadseffektivt att bedriva verksamheten i egen regi.

– Det är en väldigt dyr verksamhet att köpa av en annan kommun så vi sparar pengar på att inte skicka iväg. Vi får en ökad servicenivå i samhället och det skapar fler jobb, säger Malin Westerlund som också uppger att närheten för familjerna är en stor fördel.

undefined
I samband med att Regnbågen blir ett permanent boende pausas verksamheten för korttidsboendet.
undefined
Rekryteringen pågår och till en början rör det sig om två personal för att kunna ha bemanning dag och natt.

Socialtjänsten har beviljats mer medel för att kunna gå från att driva korttidsboende till ett permanent boende eftersom det inte fanns med när budgeten lades för 2022. Det rör sig om 1,2 miljoner extra.

– Det är framför allt personalkostnader, vi har redan lokaler och sådant. Det blir dubbelt så dyrt, vi har i dag öppet 14 dagar per månad och nu blir det dygnet runt, säger socialchefen Robert Cortinovis.

undefined
Socialtjänsten har beviljats 1,2 miljoner extra i medel för att driva boendet permanent. "Det är framför allt personalkostnader", säger Robert Cortinovis, socialchef i Arjeplogs kommun. (Arkivbild)

Den totala budgeten för det permanenta boendet ligger på 2,4–2,5 miljoner kronor.

Kommunen är också i startgroparna att starta en daglig verksamhet inom LSS. Till en början gör man en tillfällig lösning i Lugnets sporthall för att sedan ta över lokaler i Tallbacken när framtidens äldreboende står färdigt.

– Vi har anställt en samordnare och det kommer att börja fixas i lokalen i veckan. Jag hoppas att vi kan öppna det till hösten, säger Malin Westerlund.

För att anpassa lokalen har kommunfullmäktige beviljat 300 000 kronor i investeringsmedel. Det rör sig om invändiga arbeten såsom byte av ytskikt, vilrum och renovering av kök.

Vi har tidigare skrivit att kommunen ska utreda om det är ekonomiskt genomförbart att omforma Tallbacken till ett trygghetsboende på sikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!