Fördelningen mellan män och kvinnor i räddningstjänsten i Arjeplog är allt annat än jämn. De gick nyligt från att vara tre kvinnor till bara två i en kår av 24 efter att en anställd flyttat.
– Det är ju väldigt mansdominerat, så vi tänkte att vi provar något nytt och det blev väldigt bra. Vi hade fem kvinnor som kom och provade på, säger Ulf Lundström.
De fick prova på lite av varje under dagen. Både utrustningsmässigt och att släcka provbränder med vatten.
– Till exempel fick de prova rökdykarmasken. Det kan vara ganska obehagligt om man inte gjort det förut. De fick prova hydraulverktygen vi har för att klippa upp bilar, åka i liften, släcka med slangen och allmänt känna på hur tungt det är, säger Julia Karlberg, räddningstjänsten.
Hon är en av de två som jobbar i räddningstjänsten i Arjeplog just nu. Hon har jobbat där sen i somras och trivs väldigt bra inom räddningstjänsten, men säger att det vore kul om det kom lite fler kvinnor.
– Det är varit väldigt kul och alla är så välkomnande här i Arjeplog. Man blir som en familj och hjälper varandra. Många kvinnor kanske tänker att det är för tungt men är det någon som inte orkar något så kommer alltid någon och hjälper till, säger Karlberg och fortsätter:
– Killarna har ju eget omklädningsrum. De kan ofta basta eller sånt så nog vore det kul med lite fler tjejer så vi kan få en sådan gemenskap också.
Hon tycker att prova på-dagen gick över förväntan och att det nog kan hjälpa att rekrytera fler till yrket.
– Vet att det finns de som varit väldigt intresserade sen tidigare, men haft ångest och varit oroliga över fystestet då man går på gångband med utrustning. Då fick ju alla som ville prova på att ta testet utan att det är på fullt allvar. Det var två stycken som gjorde testet efteråt och båda klarade det, säger Julia Karlberg.
Redan onsdag nästa vecka kommer det en prova på-dag för alla, både män och kvinnor.
– Det här kommer vi naturligtvis att fortsätta med. Vi valde att först rikta oss specifikt mot kvinnor, men nästa så är alla välkomna. Det är så klart bara kul om det kommer kvinnor då också. Vi tror att det kan få upp ögonen för räddningstjänsten hos många, säger Ulf Lundström.
– Jag har pratat med två kvinnor som inte kunde nu i veckan som kommer nästa istället. Och de som var här i veckan kanske kan få igång lite fler som kan vara intresserade, säger Julia Karlberg.