Diskussionen om folkomröstningen sträckte sig egentligen inte mycket längre än till lite kreativ tolkning av valdeltagandet. Att långt fler röstade för att behålla Hornavanskolans gymnasium spelade mindre roll för de flesta än att valdeltagandet bara var 42 procent.
– Min ståndpunkt är som tidigare att vi inte har råd att driva det här i egen regi som vi gjort. Valresultatet var ganska väntat då det finns ett missnöje. Valdeltagandet kan man tolka på olika sätt. Min åsikt är ju att de som inte röstat har valt att låta politiken ta beslutet, säger Per Lampinen (L).
Kommunstyrelsens vice ordförande Mari-Teres Ögren var den enda som yrkade på att Hornavanskolan skulle vara kvar. Hon reserverade sig mot beslutet.
– Folkomröstningen har sagt sitt. Att vi vill ha kvar skolan. Många nejsägare pratar om att valresultatet var lågt. Men man kan tycka att de som inte gjort sin plikt och röstat får stå sitt kast. Arjeplogarna, både ung och gammal, vill ha liv och rörelse på Plassn, säger hon och fortsätter:
– Ett fjärrgymnasium på en ort med bostadsbrist vid kusten där man inte ens vet om man får dispens för första året är ingenting att bygga ett beslut på.
Kommunalrådet Isak Utsi slog fast att Hornavanskolan är en gammal fråga.
– Man har utrett det 2005 och sedan 2015. Det har länge varit klart att vi inte har resurser. Vi har sökt lösningar och när skolan gick som bäst var det 260 elever, nu har vi drygt 60 på nationella program. Jämför vi oss med de andra av de tio minsta kommunerna så är vi den enda som är huvudman för gymnasiet. Det säger ju något om att verksamheten är beroende av hur stor befolkningen är, säger Utsi.
Även om det vid omröstningen i kommunstyrelsen bara var Ögren som röstade för att behålla gymnasiet var det tydligt att det inte finns några raka linjer inom partierna. Därför är det fortfarande ovisst vad resultatet blir när kommunfullmäktige ska rösta om skolan.
– Det är inte ett roligt beslut. Jag var med när vi startade och sen utvidgade skolan. Jag finner det tyvärr orimligt att tro att vi kommer att få nog många elever framöver. Bara upplysningsvis så är vi väl splittrade ungefär 50-50 inom partiet, så det finns andra viljor också, säger Albert Lestander (V).
Omröstningen innebär att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att ta beslutet om nollintag vid nästa sammanträde den 25 oktober.