Polisen om rattfyllorna: "Vill inte att folk ska dö"

PT har i flera artiklar berättat om polisens frustration över rattfylleriet kopplat till biltestindustrin. Årets vintersäsong blev tuff med ett tiotal rattfyllerier kopplade till utländska besökare och från polisens sida är man orolig. "Vi vill inte att någon ska dö i trafiken", säger Andreas Lestander.

Andreas Lestander, områdespolis i Arjeplog. (Arkivbild)

Andreas Lestander, områdespolis i Arjeplog. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Arjeplog2024-06-26 05:00

Nyheten i korthet

  • Polisen i Arjeplog, Sverige, uttrycker frustration över det ökade antalet rattfyllerier kopplade till biltestindustrin.
  • Utländska bilister verksamma inom testindustrin är tydligt överrepresenterade, med 10-20 registrerade fall denna vintersäsong.
  • Trots samarbete med lokala företag har ingen minskning av rattfylleri observerats. Polisen hoppas att information om svensk alkohollagstiftning når ut bättre inför nästa säsong.

Vinterns biltestsäsong är till ända och från polisiärt håll är sammanfattningen nedslående. Antalet rattyllerier i Arjeplog har skjutit i höjden och utländska bilister med koppling till testindustrin är tydligt överrepresenterade. Trots försök till samverkan med de företag som verkar på orten har ingen nedgång i rattfylleriet kunnat skönjas.

– Jag har inga exakta siffror men vågar påstå att det handlar om 10-20 registrerade rattfyllerier som kan kopplas till testindustrin. Ser man över hela året så toppar rattfylleriet under vintermånaderna och vi ser ingen förbättring jämfört med tidigare år, säger polisen Andreas Lestander.

Andreas Lestander har i intervjuer med PT berättat att många utländska förare saknar kunskap om hur alkoholbestämmelserna i Sverige ser ut och att det ofta handlar om kulturkrockar i synen på alkohol i trafiken. Han framhåller att problematiken med rattfylleriet inte bara handlar om förare som kör testbilar utan att det berör alla led i branschen.

– Det här handlar inte exklusivt om de som kör testbil eller om något särskilt, enskilt företag. Biltestindustrin är stor och sysselsätter många människor. Det är inte bara förare, säger han.

Inför säsongen höll polisen samrådsmöten med flera berörda företag som verkar på orten. Andreas Lestander säger att man haft en bra dialog med företagen men att man hoppas på att informationen kan komma fram ännu bättre till nästa säsong.

– Vi har fått ett jättebra bemötande från företagen och vi upplever att de tagit åt sig av detta. Utmaningen för dem är att kunna nå ut inte bara till biltestarna på banorna utan även till övrig personal och underleverantörer. Vi upplever att de vill göra rätt för sig. Vi kommer att fortsätta med vårt trafikarbete och försöka nå ut till de här företagen på ett ännu bättre sätt än vad vi gjort.

Nu hoppas Andreas Lestander på en förbättring inför kommande säsong.

– Jag drömmer om den dagen då vi inte tar en enda rattfyllerist på vägarna och även i dag finns stora mörkertal. Jag vill inte att folk ska känna oro att varenda bil man möter är en rattfyllerist, men tittar man på statistiken av allvarliga olyckor och dödsolyckor så finns tydliga kopplingar till alkohol och droger. Vi vill inte att någon ska dö i trafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!