Planer på ny discgolfbana i Arjeplog

Tre eldsjälar väckte ett intresse hos Arjeplog sportklubb att återuppta discgolfsporten. Nu gör de allt för att bygga en ny bana i samhället. "Vi kommer att fixa något, på ett eller annat sätt", säger ordföranden Jonas Karlsson.

Jonas Karlsson är positivt inställd till discgolf och att bygga en ny bana i Arjeplog.

Jonas Karlsson är positivt inställd till discgolf och att bygga en ny bana i Arjeplog.

Foto: Erik Dahlberg

Arjeplog2021-08-01 14:00

Arjeplogs kommun fick ett medborgarförslag från tre frisbee-entusiaster om att bygga en nybörjarvänlig discgolfbana, samt rusta upp den gamla banan vid Dödes Udde. Detta på grund av att man har sett ett ökat intresse för frisbeegolf och för att den nuvarande banan inte har skötts på drygt 20 år. 

Förslaget fick dock avslag från kommunen, istället vill de att en förening ska bildas för att sköta om platsen. Avslaget hindrade inte entusiasterna med sina idéer. Istället vände de sig till Arjeplog sportklubb, ASK, för stöd, som mottog engagemanget och motivation att bygga en helt ny discgolfbana.

– Vi tyckte att det var en väldigt bra idé och vi på ASK strävar efter att allt fler personer ska kunna röra på sig, så vi ansåg det vara ett bra förslag och vi kommer att arbeta tillsammans med de tre personerna som kom med förslaget, säger Jonas Karlsson, ASK:s ordförande. 

Ännu befinner de sig på planeringsfasen och inget är spikat, förklarar han. 

– Det är inte bestämt hur stor banan kommer att bli och var den kommer att vara. Just nu sitter vi och skriver ihop ansökningar för att söka lite pengar från olika håll, säger Jonas Karlsson och fortsätter:

– Ansökan kommer att ske via ASK till Leader Lappland, eftersom ansökan måste ske via en organisation eller förening. Då vi har erfarenhet sen tidigare så blev det naturligt att vi ska göra det. Vi har alltid försökt att vara behjälpliga om någon försöker starta upp någonting nytt. 

Det finns för tillfället ingen avsikt att upprusta Döda Uddes discgolfbana, då skogen som omringar banan är en skyddad skog och ägs av Sveaskog. Den gamla banan kommer därför att bli en inofficiell bana för de som är erfarna och känner till den.

– Vi hade behövt fråga för varje träd man vill hugga ner, då kände vi att det hade blivit för komplicerat. Därför sökte vi oss till kommunens mark och de verkade väldigt positiva till det här. De var villiga att hjälpa till att röja mark också, förklarar Jonas Karlsson. 

Han betonar att oavsett respons så kommer de fortsätta satsa på projektet tills det påbörjas. 

– Även om vi får negativ respons så kommer vi fortsätta kämpa med att hitta en väg, eftersom det finns ett intresse för det här och det håller på att öka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!