– Så här pass högt upp i Laisälven har vi inte någon tidigare säker registrering i modern tid. Jag är extremt överraskad, säger Daniel Holmqvist, som egentligen är involverad i ett havsöringsprojekt för Ume-Vindelälvens fiskeråd.
Det var i samband med en uppföljning av tidigare utsättning av havsöring som den oväntade fångsten gjordes. Dessutom fångades en mindre fisk som sannolikt är en laxunge alternativt en hybrid.
Daniel Holmqvist vill vara försiktig med att dra för långt gångna slutsatser utifrån den oväntade fångsten av en lax på åtta kilo, men tolkar det ändå som att laxen vandrar allt högre upp i Laisälven.
– Vi har på senare år konstaterat laxsmolt längre ner i Laisälven. Den här fångade hanlaxen i Norrbotten kan tolkas som att lax även leker så pass högt upp som i Björkliden. När väl laxen har etablerat sig så kan spridningen gå fort.
– Framtiden får utvisa hur det blir och vi hoppas få fortsätta med fiskevårdande insatser.
Daniel Holmqvist berättar att en lax fångades i sommar i Marielund som ligger ett par mil nedströms Björkliden och i fjol en lax i Gransele som ligger ytterligare en bit nedströms. Samtidigt finns det obekräftade uppgifter om laxförekomst högre upp i biflödet Dellikälven, som ligger en bra bit ovanför Björkliden.
– Det känner jag inte till och är lite tveksam till den uppgiften, säger Holmqvist till PT.
För en lekman kan det ibland vara svårt att se skillnad på en lax och en havsöring, men fisken på bilden är tveklöst en lax. En liten bonus med tanke på att fokus ligger på havsöring.
– Så är det och vi har fått glädjande besked. I ett område vid Björkliden noterade vi 20 lekmogna öringar på mellan 1,5 och 3,8 kilo. Den analys vi tidigare gjort av öring i Laisälven visar att den är väldigt snarlik havsöringen.
Tillsammans med kollegan Stig Westbergh och forskaren Daniel Palm från SLU har arbetet under veckan också bestått i utplantering av drygt 10 000 öringyngel på fyra olika platser varav den högst belägna är Ackerforsen.
– Vi har också satt ut 40 stycken tvååriga öringar med radiosändare så att vi kan följa hur de rör sig i älvsystemet, säger Daniel Holmqvist.
Till detta kan läggas utplacering av så kallad ögonpunktad rom (befruktad) på flera ställen. Något som fungerat bra med hög överlevnad.
Torbjörn Carlsson/Piteå-Tidningen