Utebliven plogning efter enskilda vägar i Arjeplog skapar en oro för de boende om det börjar brinna eller om någon blir sjuk. Även personal vid räddningstjänst och ambulans har farhågor om att utryckningar kan ta för lång tid på grund av begränsad framkomlighet.
Hans Anundi, enhetschef vid ambulanssjukvården och Ulf Lundström, räddningschef, är bekymrade.
– Vi är små aktörer så jag har lyft det till högre chefer men ännu inte fått något svar från Regionen. Ifall att det inte blir plogat, hur ska vi nå fram till den drabbade? Vi måste hitta en bra samverkan med räddningstjänsten om hur vi ska lösa den här delen tillsammans, säger Hans Anundi.
För räddningstjänsten är tiden den största utmaningen.
– Om det är oplogat måste vi ta oss med skoter eller terrängfordon som exempelvis bandvagnar och det blir svårt att ta med den utrustning vi vill ha med oss. Det här kan också kräva mer personal. Det handlar om tid, vid en brand är tiden väldigt viktig, säger Ulf Lundström.
Emil Sundström, samhällsbyggnadschef, menar att det redan finns de resurser som krävs även om ett antal vägar inte skulle bli plogade.
– Vi har redan idag ett flertal familjer som bor i väglöst land så det finns inga planer på att göra något extra. Det är ju aldrig roligt men det är den verklighet vi som bor i Norrbottens inland lever i. Det är alltid svårt när det är väglöst land men händer det en olycka så nog kommer hjälp att ta sig fram, även om det kommer att ta mer tid, säger han och fortsätter:
– Räddningstjänsten har ett uppdrag som de ska lösa, det ingår i uppdraget att ta sig fram även vid oplogade vägar. De har både bandvagnar och snöskotrar.
Förstår du oron som finns över oplogade vägar?
– Ja, det är riktigt tråkigt för många i kommunen, man blir ju väldigt bunden, det är jätteolyckligt. Det är eländigt.
Kan det behövas fler tjänster eller investeringar i fler bandvagnar?
– Nej, det ser jag inte framför mig i nuläget. Vi vet heller inte ännu om det kommer att bli fler oplogade vägar utan hoppas att det ska ordna sig för de som ännu inte hittat någon lösning. Man måste vara lite optimist, säger Emil Sundström.