Nytt system ska ge tryggare fjällmiljö

Vad händer om någon går vilse eller skadar sig ute i vildmarken? Hur ska man jobba tillsammans för att snabbt lokalisera och rädda nödsatta personer i otillgänglig miljö? Med hjälp av ny teknik övades sådana scenarion i Arjeplog.

Totalt deltog 20 personer i olika grupperingar under onsdagens övning där de fick testa att pejla en nödsändare.

Totalt deltog 20 personer i olika grupperingar under onsdagens övning där de fick testa att pejla en nödsändare.

Foto: Fredrik Kokaćka

Arjeplog2022-11-11 10:00

Under onsdagen genomförde Sjöfartsverket en räddningsövning i Arjeplog tillsammans med resurser från polisen, fjällräddningen, räddningstjänsten och länsstyrelsen. På plats fanns Sjöfartsverkets flyg- och sjöräddningscentral som vid räddningslarm koordinerar räddningsinsatser och som vanligtvis finns i Göteborg.

Fredrik Kokaćka, projektledare på Sjöfartsverket, berättar att det är Sjöfartsverket som ansvarar för lokalisering av nödställd och om ett flygplan havererar så går en position och ett nödmeddelande till räddningscentralen i Göteborg.

– I normala fall kan man pejla den här nödsändaren med en helikopter, men om den inte kan lyfta och det är över land så har vi ingen som kan pejla nödsändaren, säger han och fortsätter:

– Vi har sett att det är något vi saknar så under ett år har vi testat olika pejlar och nu låter vi olika aktörer prova att pejla en nödsändare.

Övningen utgår från ett antal scenarion där personer skadats eller gått vilse och inte går att nå, men där deras nödsändare utlösts. Under övningen testar man utrustning och olika tillvägagångssätt. Anton Högberg, naturbevakare på länsstyrelsen i Norrbotten och fjällräddare, är en av dem som deltagit.

– Vi har haft tre olika pejlar vi har jobbat med där vi har använt olika taktiker och tekniker. Normalt när man övar handlar det om att så fort som möjligt ta sig fram till den nödställde, men det här är mer ett projekt för att utvärdera hur systemet ska fungera och ta in så mycket data som möjligt, säger han.

Projektet finansieras av MSB och avslutas till våren.

– Sedan ska det utvärderas och målet är att se om det skulle vara möjligt att placera ut pejlar i olika geografiska områden och hålla utbildningar årligen. Då bygger man upp en grupp, säger Fredrik Kokaćka och fortsätter:

– Sjöfartsverket är ansvarig för eftersöket, vi måste veta att den här förmågan finns och frågan är hur vi ska ta det vidare framåt. Det kommer övningarna visa.

Anton Högberg ser en tydlig vits med att det finns ett system för att leta reda på en haveriplats när det inte går att flyga.

– Det bör finnas ett system som fungerar vid sådana händelser och det gör det ju inte riktigt i dag så det finns ett tydligt syfte med hela projektet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!