Nytt bakslag i björkstriden: "Vill inte plantera 400 träd"

Länsstyrelsen har överprövat beslutet som skulle ge Joen Meier Olsen dispens från att plantera 400 björkar på sin strandfastighet i Arjeplog. Han tycker själv att kommunen ska riva upp föreläggandet som ligger på is i väntan på strandskyddsdispensen.

När Arjeplogs kommun gjorde sin inspektion ett år efter klagomålet hade gräset börjat växa igen på den schaktade tomten. Kommunen krävde att den nya ägaren planterar 400 björkar, men kravet pausades när den nya ägaren ansökte om strandskyddsdispens. (Arkivbild)

När Arjeplogs kommun gjorde sin inspektion ett år efter klagomålet hade gräset börjat växa igen på den schaktade tomten. Kommunen krävde att den nya ägaren planterar 400 björkar, men kravet pausades när den nya ägaren ansökte om strandskyddsdispens. (Arkivbild)

Foto: Arjeplogs kommun

Arjeplog2024-10-24 05:00

PT har flera gånger berättat om Joen Meier Olsen från Danmark som blev ålagd av Arjeplogs kommun att plantera 400 björkar på sin nyköpta strandtomt. Detta eftersom den tidigare ägaren schaktat och avverkat träd på fastigheten innan försäljningen.

Joen Meier Olsen överklagade kommunens föreläggande till länsstyrelsen som i december 2023 upphävde det på grund av ett formaliafel. Tillsynsärendet pausades då och Joen Meier Olsen blev i stället rekommenderad att ansöka om strandskyddsdispens för att eventuellt få godkänt för åtgärderna i efterhand och därmed slippa att plantera 400 träd.

undefined
När Joen Meier Olsen från Köpenhamn köpte tomten i februari 2022 hade den tidigare ägaren redan avverkat träd och schaktat inom strandområdet. Säljaren är åtalad för brott mot områdesskyddet och rättegång hålls nästa år. Personen vidgår händelseförloppet men förnekar brott. (Arkivbild)

Politikerna i miljö-, bygg- och räddningsnämnden beviljade senare strandskyddsdispensen i strid mot handläggarens förslag, men ärendet revs senare upp av länsstyrelsen och återförvisades till nämnden eftersom man ansåg att beslutet var bristfälligt. Bland annat framgick det inte i nämndens beslut varför åtgärden är förbjuden och därför kräver en ny strandskyddsdispens.

Nämnden gjorde ett omtag och beslutade igen den 27 augusti att godkänna åtgärden med motiveringen att området redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften.

”Av flygfoton på Lantmäteriets fastighetsregister framgår att platsen år 1960 var trädfri på samma sätt som den ser ut idag. Det får därmed antas att den dåvarande ägaren, och andra ägare därefter, regelbundet har avverkat träd för att bibehålla platsen i enlighet med hur den såg ut år 1960."

undefined
Flygbilder från 1960, 2017 och 2021 visar hur tomten från början var helt öppen för att sedan växa igen innan den återigen avverkades och schaktades. (Arkivbild)

Den här gången har länsstyrelsen beslutat att överpröva kommunens beslut. Enligt länsstyrelsen saknas det i kommunens beslut information och motivering till hur hela fastigheten kan bedömas som etablerad och kontinuerligt ianspråktagen hemfridszon.

Även uppgifterna att träd på tomten kontinuerligt avverkats ifrågasätts. 

"Sammanfattningsvis har kommunen inte visat på vilket sätt aktuell åtgärd kan anses förbjudet enligt strandskyddsregelverket."

Något beslut om att riva upp strandskyddsdispensen finns inte än. Joen Meier Olsen är bedrövad över beskedet som kan innebära att ärendet dras i långbänk igen, men inte förvånad.

– Jag ville inte söka dispens från första början, men jag gjorde det för att tillmötesgå kommunen. Jag tycker att kommunen bara skulle lägga ned det ursprungliga föreläggandet, men det vill de inte. I stället vill de ge en dispens, säger han.

undefined
Joen Meier Olsen, är kritisk till att kommunen inte lägger ned sitt föreläggande. (Arkivbild)

Beslutet att han ska plantera 400 björkar på sin tomt är bara pausat i väntan på vad som händer med strandskyddsdispensen.

– Jag vill inte plantera 400 träd och jag vill inte lägga min tid på de här sakerna. Mina juridiska rådgivare förstår inte. De har aldrig hört om något liknande. Jag förstår inte varför kommunen håller på med det. 

Enligt Emil Sundström, samhällsbyggnadschef i Arjeplogs kommun, kommer man att dra tillbaka kravet på att plantera 400 björkar om Joen Meier Olsen beviljas strandskyddsdispens i efterhand.

– Men om han inte får någon strandskyddsdispens och länsstyrelsen säger att det behövs då kommer vi att anse att det är ett miljöbrott, säger Emil Sundström som inte vill föregå vad länsstyrelsen tänker besluta.

Britta Flinkfeldt (S), ordförande i MBR-nämnden, säger att de och länsstyrelsen ibland har olika uppfattningar om hur strandskyddslagen ska tolkas.

– Vi tycker att det finns saker som gör att strandskyddet redan är upphävt. De överprövar oss ibland och då får vi se om vi har haft tillräckligt bra argument eller inte, säger hon.

undefined
”Är det så att strandskyddsdispensen beviljas behöver man inte heller återplantera träden”, säger Britta Flinkfeldt, ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!