I november 2022 uppdrog miljö- bygg- och räddningsnämnden till kommunchefen att informera alla campingägare om att tillsyn av campingplatser kommer att ske enligt plan- och bygglagen (PBL).
– Nämnden tog ett beslut i höstas att upphäva våra gamla riktlinjer, säger Emil Sundström, samhällsbyggnadschef vid Arjeplogs kommun.
Under senvintern i år kallades campingägare till ett informationsmöte. Enligt samhällsbyggnadschefen har ämnet aktualiserats efter att grannkommuner skickat en fråga till Boverket om vad som gäller kring spiketält, även kallad förgård.
– Spiketält har generellt betraktats som campingenheter och inte byggnader. Men två kommuner väckte frågan och då svarade Boverket att det är en byggnad. Sedan har då kommunerna börjat anpassa sig utifrån det.
När förgårdarna klassas som byggnader innebär det bland annat att avståndet mellan campingenheterna, utifrån brandrisk, påverkas. Från tidigare fyra meter kan det nu krävas åtta meter, vilket i praktiken betyder en halvering av platser för de campingar som omfattas.
– Vi är orolig för brandsäkerheten på campingarna, säger samhällsbyggnadschefen.
Därtill kommer det också att krävas bygglov för varje enhet alternativt att en detaljplan upprättas. Enligt samhällsbyggnadschefen är det nu upp till campingägarna att återkomma kring hur de vill tackla de nya riktlinjerna.
– En del kanske vill göra detaljplaner, en del kanske tar bort alla förgårdar och har bara husvagnar och en del kanske bara vill glesa ut på sin camping. De måste få fundera på hur de vill göra och så ska kommunen prova att anpassa sin verksamhet efter det, säger han och fortsätter:
– Får vi in 700 bygglov på förgårdar så mäktar vi inte med. Vi hoppas på att de planlägger, det blir väldigt långa handläggningstider annars. Vi måste se över hur vi ska handlägga ärenden och kanske även taxor för det är väl orimligt att en förgård, om du söker bygglov för en sådan, ska gå under taxan fritidshus men det gör den i dag.
Flera av de campingägare i Arjeplogs fjällvärld som PT pratat med är kritiska till kommunens planer.
– Det finns ingen verklighetsförankring, de måste komma ut och prata med campingägarna för att förstå vad de här verksamheterna betyder för kommunen, säger Johan Sandlund, som tillsammans med Linda Sandlund äger Camp Polcirkeln.
De har totalt 260 husvagnsplatser, omkring 160 är årsplatser och resten säsongs. Så som de tolkade informationen på mötet med kommunen så kan det i värsta fall innebära en nedläggning av hela verksamheten.
– Vi har en del med campingplatser på privat mark och drygt hälften av campingplatserna på arrenderad mark av Länsstyrelsen. De kommer aldrig att bevilja ett bygglov eller en detaljplan. Då blir det att lägga ner, säger Johan Sandlund.
Om Camp Polcirkeln redan i dag skulle söka bygglov, enligt rådande taxor, räknar Johan Sandlund ut det till ett flermiljonersbelopp.
– Skulle vi få igenom allting i dag skulle vi ha ett bygglov på över fem miljoner kronor.
Han önskar att kommunen ser över om det går att få dispens.
– I vår kommun är biltestnäring och campingverksamhet huvudnäringar. Kan man få dispens för strandskyddet borde man kunna få det för det här också.
– Det är en undergång för campingverksamheten och turismen i Arjeplog.