Fiskarna, två harrar, drogs upp i Tjärdnas och när de rensades visade det sig att maginnehållet såg allt annat än bra ut med väldigt många fett- eller talgklumpar.
Viktor Sundkvist, fiskebevakare i Arjeplogsströmmarna och engagerad i fiskevårdsföreningen, var den som kontaktade SVA för att få ett hum om vad fisken drabbats av.
Enligt en första bedömning kunde fisken ha drabbats av granulom som innehåller mykobakterier. Dessa kan överföras till människor.
De som drog upp fiskarna behövde rengöra sig noggrant och även rengöra allt som fisken varit i kontakt med.
– Harren har lekt så alla harrar har så att säga träffat varandra, det bådar inte gott. Både öring och gädda och till viss del abborre äter ju harr också, sade han och var bekymrad över hur smittan skulle utvecklas i fiskevattnen.
Nu ger Charlotte Axén, biträdande statsveterinär på SVA, dock lugnande besked om den misstänkta smittan.
– Det där är parasiter och inte någonting som kan smitta till människor, egentligen inte mellan harrar heller utan de får smittan från en fågel eller annan fiskart. Det är små parasitlarver i knölarna man ser, säger hon.
Är du säker? De sjuka fiskarna är ju inte analyserade
– Jag är säker. Jag har sett det där förut och analyserat harr som ser ut så. Det är kalla vatten och mykobakterier brukar inte sitta på magtarmpaketet utan på till exempel lever eller njurar. Det blir inte så här stora knölar av dem. Men vi ska ta in harren och säkerställa att det verkligen är parasiter, packmaterial är utskickat, säger Charlotte Axén.
Första beskedet från SVA var farliga bakterier, varför?
– Det har blivit ett missförstånd. Personen som kommunicerade med rapportören meddelade att det kan vara mykobakterios, men sade inte att det med största sannolikhet är parasiter.
Kan man äta fisken om den har parasitknölar?
– Vi kan inte bli smittade men det är såklart äckligt. Det är mest ett livsmedelshygieniskt problem, så om man vill äta fisken bör man rensa den noggrant och se att det inte sitter knölar i köttet, säger Charlotte Axén.
Viktor Sundkvist blev förvånad men också lättad över att få ett helt annat utlåtande från Charlotte Axén.
– Jag tycker att vi gjorde rätt som gick ut med informationen. De som fiskar blir ju oroliga men det är bättre ta det säkra före det osäkra.