PT har tidigare skrivit om att Arjeplogs kommun kommer att kräva bygglov för spiketält i och med skärpt regelverk för ökad brandsäkerhet. Vad avgiften blir är oklart. Planen var att besluta taxan i år för att börja gälla 1 januari 2025, men så ser det inte ut att bli.
– Fullmäktige kan ta enskilda beslut, men det kommer inte att hända något på avgiftssidan förrän 1 januari 2026 enligt min bedömning, säger Britta Flinkfeldt.
Enligt samhällsbyggnadschefen Emil Sundström pågår budgetarbetet, men de har inte kommit till taxorna än. Ambitionen är dock att ha ett förslag till fullmäktige i oktober.
Vill politiken ändå vänta till 2026?
– Jag skulle tro att vi inte har något emot att ta en taxa tidigare. Såvida den är genomarbetad och förankrad. Jag kan inte svara på vad fullmäktige kommer att tycka, säger Flinkfeldt.
Thomas Westerlund, som driver Jäckvik fjällcenter, säger att de påbörjat förändringar inför de skärpta reglerna.
– Ramarna är ju satta. Det blir någon form av bygglov, om det då blir ett gemensamt bygglov för en hel parkering eller hur det blir, det är inte fastslaget än, säger han.
Enligt honom ligger det för deras del närmast till hands att detaljplanelägga området.
– Det kan bli olika varianter inom kommunen, men med samma grundregel från kommunens sida att det ska vara anpassat enligt Boverket, säger han.
Enligt Westerlund har det varit väldigt oroligt bland gästerna sedan det blev känt.
– Vi förbereder för de här förändringarna och våra gäster vet om det. Vi har haft det väldigt jobbigt med oroliga gäster och nya gäster som inte vet om det lönar sig att komma. Men nu har det lagt sig lite, säger han.
Han vill ge ett lugnande besked.
– Det kommer inte att bli så att man inte kan stå med husvagn och förgård eller spiketält. Vi kommer att hitta vägar så vi löser det men det blir lite justeringar så vi uppnår kraven som kommunen och framför allt Boverket har ställt, säger Westerlund.
Han tycker dock att det är konstigt att kommunerna hanterar frågan olika.
– Men nu bor vi Arjeplogs kommun och vi jobbar efter vad kommunen och politikerna bestämmer. Jag tycker att det är lite trist, jag tycker att det skulle ha varit ett omtag här i norra Sverige hur man hanterar det mot Boverket. Boverkets regler är väldigt luddiga och då blir det tolkningsfrågor. Det gör att det blir väldigt olika, säger han.