Ny ungdomssamordnare på plats

Magnus Ranberg är ny ungdomssamordnare i Arjeplogs kommun. Ett av hans uppdrag är att tillsammans med ungdomar skapa en mötesplats.

Arjeplogsbon Magnus Ranberg är ny ungdomssamordnare i kommunen. "Nu finns jag som resurs för de unga. Jag hoppas att många ungdomar tar chansen att vara med och påverka", säger han.

Arjeplogsbon Magnus Ranberg är ny ungdomssamordnare i kommunen. "Nu finns jag som resurs för de unga. Jag hoppas att många ungdomar tar chansen att vara med och påverka", säger han.

Foto: Arjeplogs kommun

Arjeplog2021-03-18 20:59

Sedan tidigare är det beslutat att Arjeplogs kommun ska starta en mötesplats för unga och nu har Magnus Ranberg anställts som ungdomssamordnare för kommunen och Youth Up North-projektet. Det är ett pågående projekt som bland annat syftar till att stärka ungas inflytande och delaktighet i kommunen.

Arjeplogs lokala mål är att skapa en mötesplats för ungdomar, utveckla ungas kulturliv och skapa en meningsfull fritid. Projektet vänder sig främst till unga i åldern 13 till 25.

Just nu är allting i uppstartsfasen och Magnus Ranberg ser fram emot att komma i gång ordentligt.

– Det känns väldigt spännande, roligt och utmanande. Det känns jätteroligt att vara med och försöka påverka och förhoppningsvis skapa ett engagemang. Jag tror att det är viktigt för kommunen att vi börjar tänka mer på ungdomar och vad de vill, säger han.

Mötesplatsen ska exempelvis skapas baserat på ungdomarnas önskemål. 

– Allting jag gör ska jag försöka utforma utifrån deras önskemål, det är grundidén i det hela, säger Magnus Ranberg.

Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef, säger att utformningen av mötesplatsen hittills har lämnats ganska öppen.

– Jag ser fram emot att se vad de kommer fram till. Vi vill inte att det ska sitta vuxna på kommunkontoret och uppfinna något som ungdomarna sedan inte vill ha, utan vi vill att det ska vara i samråd och samverkan med ungdomarna, säger han.

Tanken är att mötesplatsen, vars verksamhet riktar sig till ungdomar från årskurs sex till tredje året på gymnasiet, ska vara i Medborgarhusets eller sporthallens lokaler. I dagsläget är det inte bestämt exakt vilken lokal och på grund av rådande pandemi finns det heller inget startdatum än. Fredrik Westerlund säger att mötesplatsen sedan kan utformas på vägen och behöver inte vara helt färdig för att öppnas.

– Magnus är jätteduktig och har bra lokalkännedom kring ungdomar, föreningsliv och företag och jag tror att han kan hitta ett bra sätt att nätverka fram det här, säger han.

En del i projektet handlar också om att hitta former för att stärka ungas inflytande över kommunen och beslutsfattandet. Ett sätt kan vara att hålla ungdomsråd, enligt Fredrik Westerlund, men han säger att han är öppen även för andra lösningar.

– Vi är måna om att få till bra strukturer för att fånga upp ungas krav, idéer och engagemang, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!