När filmaren och regissören Mattias Olsson för några år sedan arbetade med en dokumentär fick han en ögonöppnare. När huvudpersonen gjorde honom uppmärksam på att vi i skolan knappt får lära oss något om samerna började Mattias, själv uppvuxen i Malmö och i dag boende i Stockholm, fundera på vad han egentligen visste om Sveriges urbefolkning.
– Jag började fundera och kom fram till att hon hade rätt, jag har inte fått lära mig något om samerna. Det är en stor vit fläck på skolkartan. Jag ville ta reda på mer och började sätta mig in i historia. Jag fick massor av inspiration och kände till slut jag att jag ville göra film på det här temat.
När han besökte filmfestivalen Ljusglimt i Arjeplog hörde han talas om samerna Leif och Isabell som gett bort sitt renmärke och alla sina renar till Daniel, en ung man som de knappt kände men som hade en dröm om att bli renskötare. Den osjälviska handlingen gjorde det möjligt för Daniel att uppfylla sin dröm. Mattias Olsson såg i berättelsen en chans att närma sig den samiska kulturen från ett inspirerande perspektiv som handlar mindre om historiska oförrätter och mer om drömmar om framtiden.
– När jag började sätta mig in i samernas historia under de senaste två hundra åren så slog det mig att i princip allt som finns om samerna i populärkulturen handlar om tvångsförflyttningar, samiska språkförbud och liknande saker. Jag gillar att den här filmen har ett annat, mer positivt fokus. Det handlar om framtiden och om kraften i att ge en exceptionellt stor gåva. Vi filmade under totalt sex dagar, tre i december och tre i april, säger han.
Efter att ha träffat både Leif, Isabell och Daniel fick Mattias tillåtelse att göra en dokumentär om hur deras vägar korsats och vad Leifs och Isabells gåva fått för betydelse för Daniel. Mattias egen okunskap om det samiska har varit en bärande del i arbetet och den cirka 20 minuter långa dokumentären kan för många tittare tjäna som en pedagogisk ingång till den samiska historien och kulturen.
– Jag frågade tidigt om det var okej för mig att ställa dumma frågor. Vad är ett renmärke? För många är det en jättedum fråga, men inte för mig. Den här filmen syftar inte till att ge alla svar om det samiska, men den ger en ingång i den samiska kulturen och det samiska livet. Då kan min egen okunskap bli en tillgång. Publiken för det här projektet är mestadels internationell och då är det ju helt rimligt att man inte vet så mycket om samernas kultur, säger Mattias Olsson.
Dokumentären om Leif, Isabell och Daniel heter "The gift" och har världspremiär den 31 augusti. Filmen är en del av ett internationellt filmsamarbete mellan filmbolag från Sverige, Nya Zeeland och Sydafrika som på olika sätt sätter fokus på den goda handlingens kraft.
– Filmen kommer att visas som en del av det internationella samarbetsprojektet "Something beautiful for the world". De har runt en halv miljon tittare på Youtube, så det kan blir rätt bra genomslag. Leif och Isabells gåva passar bra in på temat. De ger en renhjord till en person de knappt känner, bara för att det känns bra för hjärtat. Det tycker jag är inspirerande, säger Mattias Olsson.