Det var den 29 juli som piloter från flygföretaget Fjällflygarna gjorde observationen första gången i Båssjojaure och den övre av Tjålmejauresjöarna, som tillhör ett sjösystem några mil väster om Adolfström.
– Vi blev väldigt fundersamma på vad som hänt. Vi tänkte att det antingen kunde ha orsakats av jökelvatten eller av en algblomning, säger Kjell Johansson, delägare i Fjällflygarna.
Fenomenet utlöste av förklarliga skäl en oro hos lokalbefolkningen.
– Det är klart man tänker på om vattnet exempelvis påverkar fisken. Det har aldrig förekommit tidigare vad jag vet, att de där sjöarna haft grönaktigt vatten, säger Kjell Johansson.
Av en tillfällighet hade länsstyrelsen fältarbete i samma område under augusti, och eftersom det gjorts en anmälan tog myndigheten vattenprov i inloppet till norra Tjålmejaure.
– Vi flög över området och kunde tydligt se hur det gröna vattnet följde strömfåran genom sjöarna, säger Sara Elfvendahl, hydrolog vid länsstyrelsen.
Det gröna vattnet kom från Råsnejokka, som rinner in i Båssjojaure från söder.
Länsstyrelsen tog vattenprover, och kunde konstatera att det inte handlade om en algblomning.
– Filterpappret blev grått av lerpartiklar i vattnet. Det är ett ljusfenomen att det ser grönt ut av partiklarna. Även glaciärjokkar kan ha den färgen, säger Sara Elfvendahl, och nämner bland andra Rapaätno.
Vattnet är skickat på analys, men svaret har inte kommit ännu.
Någon glaciär finns inte området. Länsstyrelsens teori är att det inträffat ett stort skred västerut, kanske en snöbrygga som brustit, vilket kan ha orsakat en slasklavin som dragit med sig stora mängder lera och sediment i vattnet.
Någon fara för bestående negativa effekter på fiskens reproduktion eller vattenkvalitet finns det inte, enligt Elfvendahl.
– Det kan tillfälligt ge en skjuts vad gäller näringsämnen i sjöarna. Det är heller ingen fara att dricka vattnet på sikt, även om man helst dricker när det är klart. Det kan hända att vi får se mer av sådana här jordras i framtiden, med klimatförändringar som skapar extremare väder.
Kjell Johansson tror att skredet orsakades av ett oväder.
– Veckan innan vattnet blev grönt hade vi bland det värsta regn- och åskoväder som jag upplevt i Adolfström, säger han.
Det grumliga vattnet siktades även i Laisälven, nedströms Dellikälvens inlopp.