Lina går mot strömmen – sonen Jack en av 14

Jack, åtta månader, var ett av 14 barn som föddes i Arjeplog förra året. "Man får hoppas på att inflyttningen blir större, det vore ju roligt för honom med mer kompisar", säger hans mamma Lina Ögren.

Lina Ögren med sonen Jack, ett av endast 14 barn som föddes i Arjeplog förra året. "Det blir en liten klass", säger Lina som hoppas på mer inflyttning av barnfamiljer till kommunen.

Lina Ögren med sonen Jack, ett av endast 14 barn som föddes i Arjeplog förra året. "Det blir en liten klass", säger Lina som hoppas på mer inflyttning av barnfamiljer till kommunen.

Foto: Laila Bäckström

Arjeplog2024-05-01 05:00

Barnafödandet fortsätter att minska i Sverige, visar ny statistik från SCB. Förra året var det totala antalet nyfödda barn det lägsta sedan 2003 – och antalet födda barn per kvinna det lägsta som någonsin uppmätts i Sverige. Hittills under 2024 fortsätter trenden nedåt.

I Arjeplog föddes 14 barn under 2023, bara i Dorotea föddes färre barn – där endast åtta stycken.

En familj som går mot strömmen är dock Lina Ögren och Samuel Lestander som sedan tidigare har tvillingarna Alice och Isac, fyra år. För åtta månader sedan föddes lillebror.

– Jag är själv uppväxt med två systrar, så tre barn är något vi alltid pratat om. Nu fick vi två direkt så det blev en lyckoträff, säger Lina som kände en liten oro för att det skulle bli tvillingar igen, men då kom Jack.

undefined
Lina har alltid velat ha tre barn. Syskonskaran består nu av tvillingarna Alice och Isac, fyra år och Jack, snart åtta månader.

Själv är hon just nu föräldraledig, men driver även sitt eget företag och jobbar 50 procent med administrativa uppgifter på Samuels företag. 

När PT kikar förbi är hon hemma med Jack som är lite snuvig, men på gott humör. Vi sitter vid köksbordet och pratar och Lina konstaterar att det nog kan bero på flera orsaker till varför det föds så få barn i Arjeplog.

undefined
Lina tror att många kanske vill ha fast jobb innan de planerar för barn. "I Arjeplog är det mycket säsongsjobb", säger hon.

 

undefined
Lina är föräldraledig och jobbar också med sitt eget företag och på sambons företag med administrativa arbetsuppgifter. "Det är fullt upp".

Hon tror att ökade kostnader för exempelvis mat, bensin och el kan spela in.

– Många kanske också vill ha ett fast jobb, ha det lite mer stabilt innan man skaffar barn. Och det är mycket säsongsjobb i Arjeplog.

Hon oroar sig för hur det blir när Hornavanskolan försvinner helt.

– Då tror jag att ännu färre ungdomar kommer att bli kvar här. Kanske hittar man en partner dit man flyttat till istället för att gå gymnasiet, och så blir man kvar där och bildar familj.

undefined
"Vi är jättenöjda just nu, men jag håller dörren lite på glänt för fler barn", säger Lina.

Finns det något som Arjeplogs kommun kan göra?

– En sak som jag inte är drabbad av själv, men som många av mina vänner är upprörda över är kommunens regler för 15-timmarsbarnen. Att man bara får ha dem på förskolan mellan halv åtta och halv elva, alltså tre timmar fem dagar i veckan, säger Lina som menar att hon inte skulle ha Alice och Isac där under de villkoren.

– Det skulle nog mest skapa en stress på morgonen och inte vara värt det för bara tre timmar.

Hon konstaterar att med bara 14 födda barn år 2023, blir det en liten skolklass i Arjeplog om sex år.

– Man får hoppas på att inflyttningen blir större, det vore ju roligt för Jack med mer kompisar.                   

Så många barn föddes

Antalet födda barn i PT:s spridningsområde

Arjeplog: År 2023 14 barn, år 2022 21 barn

Arvidsjaur: År 2023 50 barn, år 2022 48 barn

Piteå: År 2023 367 barn, år 2022 374 barn

Älvsbyn: År 2023 61 barn, år 2022 75 barn

Källa: Statistiska Centralbyrån, SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!