Kritik mot kommunens information om förtidsröstning

Eva Sandberg skulle passa på att förtidsrösta, men hade svårt att hitta rätt information om lokaler och tider på Arjeplogs kommuns hemsida i mobilen. "Det ska vara så enkelt som möjligt", säger hon.

När Eva Sandberg skulle förtidsrösta hittade hon inte rätt information om lokaler och tider på Arjeplogs kommuns hemsida i mobilen. Nu har kommunen uppdaterat sajten för att underlätta. (Arkivbild)

När Eva Sandberg skulle förtidsrösta hittade hon inte rätt information om lokaler och tider på Arjeplogs kommuns hemsida i mobilen. Nu har kommunen uppdaterat sajten för att underlätta. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Arjeplog2022-09-06 12:55

Eva Sandberg bor vanligtvis i Åkersberga och hon tänkte förtidsrösta i Arjeplog under tiden hon besöker sin särbo. Det går att förtidsrösta på bland annat biblioteket, det visste hon, men inte vilka tider som gäller. Därför försökte hon hitta information på kommunens hemsida.

– Jag kom till valsidan men därifrån kom jag inte vidare. Jag tycker att man ska kunna hitta information om man vill förtidsrösta. Jag har 95 mil hem till mig om jag ska åka tillbaka, säger hon.

På valsidan framgår att det finns lokaler för att förtidsrösta, men inte öppettiderna eller exakt var.

Hon jämförde med mobilsajten för sin hemkommun och där hittade hon informationen direkt.

– Informationen borde finnas direkt på startsidan, det ska vara så enkelt som möjligt. Det är inte många dagar kvar till valet, säger hon.

Hon är särbo med politikern Jan Davidsson (FIA) och båda letade informationen i sina mobiler. Då upptäckte de också att menyn på startsidorna såg olika ut i Iphone och Android där själva valsidan enbart syntes under "Hitta direkt" i Iphone.

– Ska man förtidsrösta så måste man ju kunna hitta samma information, säger Jan Davidsson.

undefined
Jan Davidsson och Eva Sandberg har inte hittat rätt information angående förtidsröstning på Arjeplogs kommuns hemsida. "Jag kom till valsidan men därifrån kom jag inte vidare", säger Eva Sandberg.

Det finns undersidor som också informerar om vilka tider som gäller samt information på engelska och samiska, men den hittade de inte via mobilen.

Martin Stråmo, kommunikatör vid Arjeplogs kommun, är medveten om problematiken.

– Det går att komma till undermenyerna, men det är inte jättelätt. Vi är väl medvetna om att mobilsidan inte är tillgänglighetsanpassad. Det är något vi har tagit in i beräkningen nu när vi tagit beslut om att göra en ny hemsida, säger han.

Kommunens nya hemsida väntas vara färdig nästa år.

Enligt Stråmo beror problematiken till stor del på att sidans kod är gammal och att de inte kan koda om gamla, trasiga mallar. Det går inte att redigera enbart mobilsajten.

Förklaringen till att menyn "Hitta direkt" ser olika ut är att innehållet tas fram av en artificiell intelligens beroende på sökmönstret.

– Alla människor får olika menyer beroende på vad de tidigare har tittat på, säger han.

För att åtgärda det akuta problemet med att hitta på valsidan säger Martin Stråmo att den ska uppdateras med länkar till undersidorna.

– Jag ska se till att det blir lättare från och med nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!