Köpte fastighet – tvingas plantera 400 träd

Joen Meier Olsen från Danmark köpte en stuga med strandtomt i Arjeplogs kommun. Efter köpet konstaterade Arjeplogs kommun att säljaren olovligen schaktat på fastigheten och nu vill kommunen tvinga den nya ägaren att plantera 400 träd. "Det är orimligt", säger han.

När Arjeplogs kommun gjorde sin inspektion ett år efter klagomålet hade gräset börjat växa igen på den schaktade tomten. Nu kräver kommunen att den nya ägaren planerar 400 björkar. "Det är helt orimligt", säger Joen Meier Olsen.

När Arjeplogs kommun gjorde sin inspektion ett år efter klagomålet hade gräset börjat växa igen på den schaktade tomten. Nu kräver kommunen att den nya ägaren planerar 400 björkar. "Det är helt orimligt", säger Joen Meier Olsen.

Foto: Arjeplogs kommun / Privat

Arjeplog2024-01-25 05:00

Joen Meier Olsen bor i Köpenhamn men har sökt ett fritidshus i norra Sverige där han kan vara på vintern. När en äldre stuga med strandtomt och vattenutsikt uppenbarade sig i Arjeplog slog han till. Den 25 februari 2022 skrev han kontrakt och köpte fastigheten.

– Jag är uppvuxen i Grönland och älskar det arktiska klimatet. Jag köpte tomten för att den har en fantastisk utsikt. Jag längtade efter vildmark, men i stället har jag hamnat i bråk med svenska myndigheter, säger han.

undefined
När Joen Meier Olsen från Köpenhamn köpte tomten hade den tidigare ägaren schakat inom strandområdet.

Vad han inte visste när han köpte fastigheten var att en anonym person kontaktat Arjeplogs kommun i juli 2021 och klagat på att den dåvarande ägaren kalhuggit strandtomten och schaktat i marken och vattenbrynet. Nästa sommar gjordes en oanmäld tillsyn av en inspektör på miljöenheten och chefen för samhällsbyggnadsavdelningen. Där bekräftades åtgärderna.

undefined
Joen Meier Olsen i Köpenhamn köpte tomten i Arjeplog med en mindre stuga för att uppleva vildmarken.

Säljaren polisanmäldes och åtalades senare för brott mot områdesskyddet för att ha gjort åtgärderna utan att söka strandskyddsdispens. Den nya ägaren har i sin tur blivit ålagd att återställa området och parterna strider nu om vad som ska göras.

– Jag vet inte varför den tidigare ägaren gjorde som han gjorde, men det som kommunen kräver av mig nu är helt orimligt, säger Joen Meier Olsen.

Arjeplogs kommun kräver bland annat att Joen Meier Olsen ska plantera 400 björkplantor på en yta av 3 000 kvadratmeter inom 18 månader. Annars väntar vite. Enligt föreläggandet måste plantorna vara härdiga för det lokala klimatet och sättas i en jordhög med tio liter jord. Runt varje planta ska han sätta skydd för att förhindra att andra växter tar över. Efter sex år ska Olsen återkoppla till Arjeplogs kommun och visa bilder på att han gjort det.

undefined
Antalet björkplantor som ska planteras har Arjeplogs kommun bestämt genom att konsultera en leverantör av plantor samt göra en avvägning gentemot uppskattad storlek på ett vuxet träd på den aktuella fastigheten genom analys av ortofotot från 2017.

Ägaren förbjuds även i framtiden att avverka träd utan lov och Arjeplogs kommun kräver att det förs in i fastighetsregistret. Han ska även betala 21 000 kronor i avgift till Arjeplogs kommun för handläggningen.

– Hur ska jag kunna garantera att plantorna överlever? Det går inte. Jag har försökt att ha en dialog med kommunen, men de lyssnar inte.

Flygbilder från 1960 visar att fastigheten då bestod av ängsmark utan träd, men området har vuxit igen när marken slutade brukas. Joen Meier Olsen har erbjudit sig att gå med på att plantera 40 björkar för att fastigheten inte ska vara så öppen, men inte fått gehör.

– Den här tomten har varit öppen från början och 400 träd skulle förändra området helt. Utsikten kommer helt att försvinna, säger han.

undefined
Flygbilder från 1960, 2017 och 2021 visar hur tomten från början var helt öppen för att sedan växa igen innan den återigen avverkades och schaktades.

Joen Meier Olsen överklagade kommunens föreläggande till länsstyrelsen som upphävde det på grund av ett formaliafel. Arjeplogs kommun hade nämligen förelagt ägaren till fastigheten och inte Joen Meier Olsen specifikt. Nu ska ärendet upp igen i miljö-, bygg- och räddningsnämnden den 22 februari.

– Jag hoppas verkligen att kommunen tar sitt förnuft till fånga och ändrar sitt beslut, säger han.

Britta Flinkfeldt (S), ordförande i mbr-nämnden, är fåordig med kommentarer.

– Vi söker naturligtvis efter möjligheter att komma framåt i det här ärendet, men det är arbetsmaterial och jag vill inte kommentera, säger hon.

Kan det bli en förändring?

– Jag kan inte säga någonting när jag har ett arbetsmaterial. Det jag kan säga är att ärendet kommer att komma upp i februari och då får vi se. 

undefined
Britta Flinkfeldt, ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden, säger att de söker efter möjligheter att komma vidare i ärendet, men vill inte kommentera vad med hänvisning till att det är arbetsmaterial. (Arkivbild)

PT har varit i kontakt med säljaren som inte vill kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!