Kompetensförsörjning en svårknäckt nöt att knäcka

Under kommande fyra åren kommer 14 procent av Arjeplogs kommuns tillsvidareanställda gå i pension. En verklighet och ett faktum det jobbas på för att finna vägar runt.

Anna Kaltenegger, chef för Arjeplogs hälsocentral.

Anna Kaltenegger, chef för Arjeplogs hälsocentral.

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2020-02-18 20:30
undefined
Anna Kaltenegger, chef för Arjeplogs hälsocentral.

Mellan 2021-2024 kommer 38 medarbetare anställda åt Arjeplogs kommun att gå i pension, förutsatt att de går vid 65 års ålder. Det innebär 14 procent av kommunens tillsvidareanställda, och är en ökad andel jämfört med 2020-2023. Det ställer en del krav på framförhållning på kommunen som arbetsgivare.

– Vår största utmaning framgent ligger i de två professioner som vi klassificerat som bristyrken; förskollärare och sjuksköterskor. Med förskollärarna har vi idag tjänster som inte är tillsatta, just för att det är så svårrekryterat. Dessutom har vi inte så hög arbetslöshet i Arjeplog, vilket också blir en parameter att väga in, säger Anna Kaltenegger som är chef för administration och stöd på kommunen.

Hon säger att det är av yttersta vikt att ha ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen, och motivera arbetssökande till studier.

– Och särskilt viktigt är att försöka jobba med dem som är bofasta i Arjeplog redan. Det måste vara en grundbult i det hela. Då är man redan etablerad och vill oftast bo kvar. Det är värdefullt för oss. Men det händer en hel del spännande i arbetet med kompetensförsörjningen!

Det jobbas med en kompetensförsörjningsplan på kommunen, och en del av det arbetet har mynnat ut i satsningar som både planeras och redan sjösatts.

– Som exempel pågår validering av vårdbiträden till undersköterskor. Kommunen betalar också ut en sorts bonus för den som får anställning inom ett bristyrke, berättar Kaltenegger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!