Förra årets officiella höstmarknad ställdes in på grund av pandemin även om ett fåtal knallar ändå fanns på plats. Men nu var hela gänget tillbaka och mycket glada över det.
– Ja, herregud det är ju som medicin för själen att få komma ut i friska luften och jobba igen. Verkligen härligt att vara tillbaka, säger Maj-Lis Palmebjörk Persson, som säljer strumpor och vantar.
En annan som var tillbaka var Mats Aggling som sålt ost och tunnbröd på marknaden i åtminstone tio år. Han har fått klara sig med gårdsbutiken i Lycksele under pandemin men nu får han äntligen vara på vägarna igen.
– Nu börjar det rulla på riktigt bra på marknaden. Här i Arjeplog går tunnbrödet alltid bra och kaffeosten brukar vara en riktig hit det också, säger Aggling.
En av de som tog chansen att köpa lite gott tunnbröd var Mats Haraldsson från Vindeln. Han och Ulrika Jonsson var på väg att göra vinter i stugan i Ballastviken.
– Så då stannar man så klart till här i Arjeplog när det är marknad, säger Mats Haraldsson.
– Mats har handlat tunnbröd och jag har handlat lax här borta så det blir ju bra i stugan. Så får vi se vad det blir mer än det här på marknaden, vi är inte färdiga än, säger Ulrika Jonsson.
Suovas, munkar, godis och annat gott fanns det gott om. Vera Thorfve, 6 år, hade lyckats få skjuts från Adolfström med moster Anna Thorfve till höstmarknaden. Vera hade köpt två fina ballonger och nu var det dagen till ära dags att välja en leksak också.
– Hon är ledig från skolan idag och älskar verkligen ballonger så då får man vara en bra moster och ställa upp och skjutsa. Sen ska vi köpa lite munkar åt mormor också innan vi åker hem, säger Anna Thorfve.
Samtidigt som höstmarknaden drog igång slog också Hantverkargränd upp sina dörrar ett stenkast därifrån. Precis som marknaden öppnar de också varje år under samiska kulturveckan. Här säljer lokala hantverkare sina alster. Allt från tvål och sylt till hantverk i renhorn och stickade kläder. Här fanns bland annat Åke Wännström som sålde fisknät och visade också hur han gör dem.
– Här i Arjeplog kallar man det för att "bo nät", eljest kallar man det att montera. Jag har ju hållit på ett tag med det nu då jag är uppvuxen på fisk, så då fick jag lära mig när var åtta år. Jag är 87 år nu så jag har hållit på ett tag. Det blir billiga nät när man återanvänder sina gamla, säger Åke Wännström.