Ryska hot mot journalist i Arjeplog

Marianne Hofman har fått samma hotmejl från ryska staten angående artikeln om Dan Eriksson som Thomas Nielsens norska nättidning The Barents Observer fick för tre år sedan. "Att avpublicera är inget alternativ", säger hon.

Marianne Hofman tillsammans med Dan Eriksson. "Vi har precis samma uppfattning. Vi får inte låta oss tystas, varken jag eller han", säger Marianne Hofman. (Arkivbild)

Marianne Hofman tillsammans med Dan Eriksson. "Vi har precis samma uppfattning. Vi får inte låta oss tystas, varken jag eller han", säger Marianne Hofman. (Arkivbild)

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplog2022-08-23 20:15

För tre år sedan blockerade ryska myndigheter den norska nättidningen The Barents Observer efter att de publicerat Marianne Hofmans reportage om Dan Eriksson som först publicerades på Arjeplognytt. Reportaget handlar om Dan Erikssons kamp mot psykisk ohälsa och självmordsförsök och hur hans liv förändrades när han blev öppet homosexuell – något även PT berättat om.

Den ryska medietillsynsmyndigheten Roskomnadzor, som bland annat beslutar om censur av webbplatser på internet, menade att artikeln bryter mot rysk lag som förbjuder informationsspridning om självmord och homosexualitet. Artikeln togs inte ner och till slut blockerade Ryssland The Barents Observer i landet.

I torsdags fick Marianne Hofman samma mejl.

– Jag förstår inte ryska, så jag skickade mejlet till Thomas Nielsen och han svarade bara "välkommen till klubben, det är exakt samma brev som jag fick för tre år sedan". Det innebär att man får 24 timmar på sig att avpublicera artikeln, annars blockerar de sajten, säger hon.

Vad kände du då?

– Att jag ska lyfta upp artikeln på förstasidan igen. Naturligtvis.

Sagt och gjort. Reportaget om Dan Eriksson toppade Arjeplognytt kort efter.

– Att avpublicera är inget alternativ. Jag har pratat med Dan och vi har precis samma uppfattning. Vi får inte låta oss tystas, varken jag eller han, säger Marianne Hofman.

Hon har inte kollat om Arjeplognytt är blockerad i Ryssland. Enligt Thomas Nielsen tog det upp till tre veckor innan hotet mot The Barents Observer verkställdes, berättar Hofman.

Hon konstaterar även att det ryska hotet har fått motsatt effekt.

– Uppmärksamheten blir ännu större och artikeln sprids ännu mer. Den sprids i Finland, Kanada, hela Sverige och i Norge. Det är det positiva jag ser i det här. Dans historia når ut till fler och det var det som var målet från första början. Så de hjälper oss ju. Deras försök att stoppa artikeln gav motsatt effekt, precis som för tre år sedan.

Enligt The Barents Observer har Ryssland blockerat eller tagit bort 138 000 websidor sedan invasionen av Ukraina i februari. All oberoende media i Ryssland har antingen blockerats eller stängts ner och många journalister har flytt landet för att undvika att åtalas.

– Man kan inte tycka annat än att det är ett förtvivlat läge, säger Marianne Hofman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!