Kräver guidetvång för utländska jägare

Jägareförbundet i Arjeplog ser problem med att det kommer allt fler utländska jägare som inte följer regler och kräver därför guidetvång. "Då kommer man tillrätta med problemet", säger ordförande Elisabeth Lestander.

"För att få bukt med det här tycker vi att det bästa vore att ha lokala guider. När man är utländsk jägare ska det finnas ett gudietvång för det här är inget nytt problem" , säger Elisabeth Lestander, ordförande i Jägareförbundet Arjeplog.

"För att få bukt med det här tycker vi att det bästa vore att ha lokala guider. När man är utländsk jägare ska det finnas ett gudietvång för det här är inget nytt problem" , säger Elisabeth Lestander, ordförande i Jägareförbundet Arjeplog.

Foto: Privat

Arjeplog2023-11-27 06:00

En lokal jaktguide. Det vill Jägareförbundet i Arjeplog att utländska jägare ska ha om de kommer dit för att jaga, något SVT Norrbotten rapporterat om. Älgjägaren Elisabeth Lestander säger att de har fått indikationer på att det har kommit allt fler utländska jägare till Arjeplogsfjällen.

– Om man är i skogen så dyker det ibland upp folk som inte hör hemma där. De kan inte de svenska reglerna eller de kanske vet men bryr sig inte. Det är inte så roligt om du jagar på din privata mark och så kommer det in utländska jägare som går över din mark med vapen. Det får man absolut inte göra, det blir ju olovlig jakt, säger hon.

Lestander tycker att ett krav på guide är lösningen.

– Då kommer man tillrätta med problemet och då är det guiden som är ansvarig, säger hon.

De vill att jaktkorten som utfärdas ska formuleras om.

– Det står att man bör kontakta ortsbojaktlag som jagar älg exempelvis, men det finns inget krav och därför struntar många i det, säger Elisabeth Lestander.

Hon vill att länsstyrelsen ska utföra fler tillsyner.

– Det är väldigt dålig tillsyn. Sen är man väldigt otydlig med vad som gäller. Att lämna ut en folder på olika språk det tror jag inte på. Vi har en helt annan syn på hundhållningen, våra hundar är familjemedlemmar och de har inte alls samma förhållningssätt hur man hanterar sina djur, säger Lestander.

Enligt Rebecca Forsberg, vilthandläggare vid länsstyrelsen Norrbotten, har myndigheten utbildat fler personer för jakttillsyn.

– Och vi arbetar förebyggande med kontakter med utländska företag för att informera. Det är alltid svårt att mäta förebyggande åtgärder men vi tror på det arbetet och vi jobbar därför med att vara tillgängliga i fält och följa upp tips från allmänheten, säger hon.

Rebecca Forsberg uppger att språket kan vara en utmaning, men då intresset ökat har länsstyrelsen översatt jaktvillkoren på olika språk.

Enligt vilthandläggaren finns det också utmaningar i att utländska jägare kan ha en annan syn på till exempel jakthundar. Länsstyrelsen har därför tagit fram en broschyr om hundhållning i samband med jakt på olika språk.

– I villkoren för våra jaktkort framgår att man ska följa de lagar och regler som gäller i Sverige och länsstyrelsen jobbar årligen med att se till att regler efterlevs, säger hon.

undefined
"När vi sett att intresset för att jaga på statlig mark ovan odlingsgränsen ökat så har vi gjort anpassningar genom att översätta jaktvillkoren på olika språk", säger Rebecca Forsberg, vilthandläggare vid länsstyrelsen Norrbotten.

Utmaningen uppges vara att nå jägarna i ett tidigt skede för att undvika att fel uppstår när jägarna redan är här.

– Vår ambition är att på ett effektivt sätt nå ut med information, följa upp att regler följs genom tillsyn samt att utveckla vårt samarbete med aktörer i länet som i sin tur kan utveckla vårt interna arbete kring denna fråga, förklarar hon.

Den största delen av de utländska jägarna som kommer till länet är från nordiska länder, men länsstyrelsen ser att intresset ökar även från Sydeuropa. Förra året såldes 3 013 jakttillstånd för småviltsjakt till utländska jägare, 71,5 procent av dessa var från nordiska länder.

– Norrbotten är ett attraktivt län för småviltsjakt, kanske är det också mer attraktivt nu när vi går mot ett förväntat toppår i rippopulationen medan den ser ut att vara på nedgång längre söderut i Jämtlandsfjällen, säger Forsberg.

Att införa ett guidetvång kan hon inte uttala sig om då det inte är en fråga för myndigheten, men enligt henne har det tidigare kommit in motioner om det som tilldelats miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!